Värske uuring: süsivesikutevaene dieet lühendab oluliselt eluiga

Viimasel ajal moodi läinud süsivesikutevaene dieet võib küll langetada veidi kehakaalu, aga see on tervisele kahjulik ja lühendab värske uuringu kohaselt märkimisväärselt inimese eluiga.

See tähendab, et pasta ja riisi ärajätmisel võivad olla tervisele tõsised tagajärjed, vahendab BBC.

Praegu on moes süsivesikutevaene nn Atkinsi dieet, mille puhul süüakse palju rohelist ning siis ainult kas liha või muna. Joogiks tarvitatakse piima. Paljud väldivad toidus süsivesikuid nagu pasta, riis, kartul või viljatooted.

Värske USA-s läbi viidud uuring aga väidab, et süsivesikutevaene dieet on tervisele kahjulik ning lühendab oluliselt eluiga.

Uuringus osales kokku 15 400 inimest ja see kestis 25 aastat. Teadlased avastasid, et inimestel, kes said 50-55 protsenti energiast süsivesikutest oli väiksem risk surra kui neil, kes tarvitasid süsivesikuid eriti vähe või siis väga palju. Teadlased arvestasid välja, et inimestel, kes loobuvad süsivesikutest 50. eluaastaks, on jäänud elada veel 33 aastat.

Soomes on süsivesikute osa toidust alla poole, keskmiselt 45 protsenti. Soomes soovitatakse, et süsivesikute osa toidust võiks olla 45-60 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat.

Süsivesikute vältimine iseenesest pole kahjulik. Rolli mängib see, millega süsivesikud asendatakse. Paljud teevad selle vea, et asendavad süsivesikud loomsete toodetega. Taimset toitu, puuvilju ja täisteratooteid ei sööda piisavalt.

Need, kes söövad süsivesikute asemel palju loomseid tooteid, riskivad lühema eluaega, räägib uuringut juhtinud dr. Sara Seidelmann.

Ka Helsingi ülikooli toitumisteadlane, professor Mikael Fogelholm on uuringuga nõus, väites, et tähtis pole see, kui palju rasvu ja süsivesikuid inimene tarvitab, vaid tähtis on nende päritolu.

Põhimõte on selles, et süsivesikuid ei tohiks asendada loomsete toodetega. Samuti, nagu väidab Fogelholm, kehvendab süsivesikutevaene dieet ainevahetust. Süsivesikutevaene dieet mõjutab soolebaktereid, vere kolesteroolisisaldust ja suhkruainevahetust. Halvimal juhul võib süsivesikutevaene dieet põhjustada südame-veresoonkonna haigusi ja jämesoole vähki.

Fogelholmi sõnul tasub aga süsivesikute puhul silmas pidada, et ei tarvitataks liiga palju kõrge suhkrusisaldusega ja viljatooteid. Valgete asemel tuleks eelistada tumedaid viljatooteid.

Kui on soov süsivesikuid vähendada, tuleks Fogelholmi väitel tarvitada rohkem taimeõli, kala, salateid ja täisteratooteid. Loomsete toodetega nagu liha ja piim ei tohiks süsivesikuid asendada.

Paljud kardavad süsivesikuid, kuna need teevad paksuks. Sellised hirmud on aga alusetud, kuna süsivesikud on inimese energia-allikas. Kõige tervislikumad on soovituste järgsed toiduvalikud. Süsivesikute puhul tuleb hoolikalt jälgida, kust need pärinevad. Head süsivesikute allikad on täisteratooted, puuviljad, marjad ja kaunviljad.

Low-carb diets ‘could shorten life’

A low-carb diet could shorten life expectancy by up to four years, a study suggests. Low-carb diets, such as Atkins, have become increasingly popular for weight loss and have shown promise for lowering the risk of some illnesses. But a US study over 25 years indicates that moderate carb consumption – or switching meat for plant-based protein and fats – is healthier.

Kommentaarid
(Külastatud 1,747 korda, 1 külastust täna)