Värske raamat: Soomes oli Venemaa pärast suur vastuseis Stubbi ja Niinistö vahel

Soome väljaande Aamulehti ajakirjanike värskelt välja antud raamatus Mäntyniemen herra (tõlkes: Mäntyniemi peremees; Mäntyniemis asub presidendi residents- toim.) on kirjeldatud endise peaministeri Alexander Stubbi ja president Sauli Niinistö suurt vastuseisu.

Vastuseis sai alguse sellest, kui Euroopa ministrite nõukogu otsustas 2014. aasta kevadel pärast Krimmi annekteerimist, et Euroopa Liidu riigid ei korralda enam Venemaaga omavahelisi kokkusaamisi. President Sauli Niinistö, keda ootas ees kokkusaamine Vene presidendi Vladimir Putiniga oli sellise otsuse peale vihane ning tõrjus lõpuks peaminister Alexander Stubbi üldse Soome poliitikast välja.

Taustaks olgu lisatud, et nii Niinistö kui Stubb on Soomes koonderakonna Kokoomus taustaga. Niinistö oli toonase välisministri Erkki Tuomioja väitel öelnud, et Euroopa Liit ei saa teda takistada pidamast ühendust Putiniga ja kohtumast Putiniga. Niinistö käiski 2014. aasta augustis Venemaal Putiniga kohtumas, vastupidiselt Euroopa Liidu soovitustele. Suhete eest Venemaaga vastutab Soomes tavapäraselt vabariigi president.

Suhted läksid Niinistö ja Stubbi vahel Venemaa pärast nii teravaks, et Niinistö jaoks muutus vastikuks, kuidas Stubb ja toonane kaitseminister Carl Haglund kandsid rinnataskus rätikuid. Niinistö ütles selle peale, et tema ei teeks seda kunagi, vahendab Iltalehti.

Selle peale ei leidnud peaminister Stubb kuidagi aega minna presidendi kokku kutsutud erakonnajuhtide kokkusaamisele 2014. aasta 19. detsembril. Kui aga president andis teada, et kohtumine tuleb ka ilma peaministrita ning kutsus kokku ajakirjanduse, siis ei jäänud Stubbil muud üle kui kohale minna. Sellel kohtumisel polnud Niinistö ja Stubb sõnagi vahetanud ning vaatasid teineteisest mööda.

Soome poliitikast hiljem täielikult taandunud Alexander Stubb kritiseerib raamatus teravalt nii president Niinistöt kui endist presidenti Tarja Haloneni nende Vene-meelsuse pärast. Stubbi väitel on nii Niinistö kui Halonen presidendina ühtviisi võimukad, Ahtisaari oli olnud teistsugune.

Stubbi sõnul on Soomes Niinistö ajal mindud tagasi 1970ndate aastate käitumismallide juurde, kus president tunneb end olevat teistest kõrgemal. Stubb lisas, et kui Soome presidendil puuduvad head kontaktid USA-ga või Valges Majas on keeruline president, siis ainus suund, kuhu ta saab vaadata ongi Venemaa.

Uutuuskirja: Sauli Niinistö vieroksui Alexander Stubbia ja Carl Haglundia – taskuliinatkin ärsyttivät: “Minä en tuollaista laittaisi ikinä”

Mäntyniemen herra -kirja valottaa ulkopoliittisen johdon jännitteitä. Kirjan mukaan EU-kokouksessa tehty Venäjä-linjaus sai Niinistön raivoihinsa. Suomen ulkopoliittisessa johdossa käytiin syksyllä 2014 valtataistelua, jossa olivat vastakkain tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sekä pääministeri Alexander Stubb (kok) ja puolustusministeri Carl Haglund (r).

Kommentaarid
(Külastatud 239 korda, 1 külastust täna)