Uus avastus Soomes: aneemiarohud alandavad kehakaalu

Oulu ülikoolis avastati, et aneemiarohud alandavad ka kehakaalu. Tegemist on läbimurdelise avastusega, kui ühe lihtsa tableti abil on võimalik kehakaal kontrolli alla saada.

Hiirte peal läbi viidud katse näitas, et aneemiaravim aitas nii kehakaalu vähendada kui seda kontrolli alla hoida, vahendab Yle.

Oulu ülikooli professor Peppi Karppinen ütles Yle raadiosaates, et organismi hapnikupuuduse korvamine kiirendab märgatavalt ainevahetust. See programmeerib ainevahetuse ringi nii, et toodetakse palju vähem energiat ja võetakse kaalust alla.

Karppineni väitel seisneb asja uudsus selles, et ühe suu kaudu võetava tabletiga on võimalik kehakaal kontrolli all hoida.

Praegu ravitakse ülekaalu paljude eri ravimitega. Üks ravim reguleerib suhkruainevahetust, teine kolesterooliainevahetust ja kolmas vererõhku.

Praegu pole veel täpselt uuritud, kas uus meetod on inimeste peal sama edukas kui hiirtel. Samas on aneemiat ravitud inimestel juba varem täheldatud kehakaalu langust. Ehk siis inimestel, kellel on ravitud aneemiat, on langenud vere kolesteroolisisaldus ja ka vererõhk.

Hiirtele on antud üks aneemiaravim kolm korda nädala jooksul. Muutused toimusid juba nelja kuni kuue nädala pärast. Rohtu ei pea võtma iga päev, aga vähemalt korra nädalas. Ainevahetuse reguleerimine on pikaajaline protsess. Seda näitab kasvõi asjaolu, et kui jätta üks päev söömata, siis ei avaldu see kehakaalus. Nüüd on küsimus selles, kui kaua peaks rohtu võtma, et muutused oleks püsivad.

Seni on ravimite puhul olnud nii, et nende mõju kestab senikaua, kuni neid võtta. Nüüd on küsimus, kas ülekaal tähendab eluaegset ravi. Senised katsed kaalu vähendada ajutiste vahenditega on hiljem kaalu tagasi toonud.

Inimeste puhul on aneemiaravimit seni kasutatud vaid aneemia puhul. Nüüd tuleks katsetada, kuidas see töötab kehakaalu alandamise puhul. On võimalik, et kõik kõrvalmõjud pole veel teada. Võimalikud kõrvalmõjud võivad olla südame-veresoonkonnahaigused ja vähirisk.

Anemialääkkeen havaittiin myös alentavan painoa – tutkijan mukaan on mullistavaa, että laihtuminen saadaan aikaan yhdellä suun kautta otettavalla pillerillä

Oulun yliopistossa havaittiin, että anemian hoitoon tarkoitettu lääke sekä esti hiirten lihomisen että laihdutti niitä.

Kommentaarid
(Külastatud 461 korda, 1 külastust täna)