Tahad aidata kodust lahkuvat last majanduslikult? Pea silmas neid asju kingimaksu kohta

Näiteks mujale õppima läinud noore vanematel tasub silmas pidada, et oma lapse majanduslik toetamine on kingimaksuga maksustatav kingitus.

„Kui anda raha kätte või kanda raha arvele, on see kingimaksuga maksustatav kingitus. Kui kolme aasta jooksul on summa üle 5000 euro, siis peab maksma kingimaksu,” räägib maksuameti maksuspetsialist Esko Koskinen.

Soome väljaanne Talouselämä on välja toonud kolm põhimõtet, mida tasuks silmas pidada:

1. 5000 euro piir

Kingimaksu tuleb maksta siis, kui samalt kingituse andjalt saadud kingituste väärtus kokku on kolme aasta jooksul 5000 eurot või enam. Ühekordsete kingituste kõrval tuleb jälgida ka kingituste väärtust kokku kolme aasta jooksul. Näiteks igakuine toetus õpilase kontole läheb kingimaksu alla, kui kolme aasta jooksul ületatakse 5000 euro piir.

2. Kooli ja elamisega seotud kulud

Oma lapse kasvatamise, koolitamise ja elamisega seotud kuludelt kingimaksu maksma ei pea. Kooliraamatute ja toidu ostmist lapse jaoks ei vaadata kui kingitust. Kui vanem aga kannab selle asemel lapse arvele toiduraha või maksab arveid, mis pole seotud elamise või kooliga, on see kingitus.

3. Kodusisustuse soetamine

Mööbli või muu taolise kodusisustuse soetamine ei ole kingimaksuga maksustatav kingitus, kui selle ühekordne summa ei ületa 4000 eurot. Kui summa on suurem kui 4000 eurot, siis arvestatakse see kolme aasta jooksul arvesse mineva kingisumma hulka. See tähendab, et kui kui lapsele enam kui 4000 euro eest ostetud mööblile lisandub koome aasta jooksul veel 1000 eurot muud kingiraha, tuleb selle pealt maksta kingimaksu.

Kui ühekordne summa pole üle 4000 euro, siis võib tavalist kodusisustust kinkida mureta, ilma et seda arvestatakse kingimaksu summa sisse, kuigi summa võib kolme aasta jooksul minna üle 5000 euro.

Kommentaarid
(Külastatud 531 korda, 1 külastust täna)