Suur Euroopa uuring: paremäärmuslus köidab üha rohkem naisi ja naised on isegi radikaalsemad

Paremäärmuslaste valijad on peamiselt mehed, aga vahe naistega on vähenemas. Uus suur Euroopa uuring näitab, et paremäärmuslus köidab üha rohkem naisi ja naised on isegi radikaalsemad.

Saksa parempoolse erakonna AfD (Saksa alternatiiv) poolt hääletas möödunud sügisel Ida-Saksamaal 17 protsenti naistest. Lääne pool oli naiste toetus erakonnale 8 protsenti. Poola juhtiv Tõe ja õiguse partei sai 2015. aastal valimistel naistelt isegi rohkem hääli kui meestelt. Seda vaatamata asjaolule, et Tõe ja õiguse partei tahab piirata naiste õigusi, näiteks abordi tegemist.

Parempoolseid erakondi peetakse enamasti valgete meeste parteideks, aga naiste osakaal toetajate hulgas on kiiresti kasvanud, selgub Saksa Friedrich Eberti fondi värskest Euroopa riikides läbi viidud uuringust.

Fond tõdeb, et mehi on parempoolsete erakondade valijate hulgas praegu veel rohkem kui naisi, aga vahe on vähenenud. Fond on uurinud arenguid lisaks Saksamaale ja Poolale veel Prantsusmaal, Kreekas, Rootsis ja Ungaris.

Naised on jõudnud mitmete parempoolsete erakondade etteotsa. Näiteks Tõe ja õiguse erakonna juhataja asetäitja on Beata Szydło, AfD parlamendifraktsiooni üks juhtidest on Alice Weidel ja Prantsusmaa rahvarinnet juhib Marine Le Pen.

Teadlaste jaoks on mõistatus, miks naised eelistavad paremäärmuslasi, kuigi nad kärbivad naiste õigusi. Saksa AfD poolt hääletanud naised kartsid tõrjutust, on mures majandusliku olukorra pärast vanemas eas ja muretsevad oma laste pärast. Muret valmistab ka vägivald ja kuritegevus nende elukoha ümbruses.

Parempoolsed erakonnad pakuvad enamasti toetusi peredele. Näiteks Saksa AfD lubabki toetada Saksamaal sündinud lapsi varjupaigataotlejate asemel.

Uuring näitab ka seda, et naised on meestest altimad võtma omaks muulaste-vastased ja islami-vastased meeleolud.

Saksa parempoolse erakonna AfD üks juhtidest Alice Weidel, kes edastas oma seisukoha Chemnitzis toimunud rahutuste kohta:

Kommentaarid
(Külastatud 246 korda, 1 külastust täna)