Soomlastele välismaal tehtud liiklustrahvid nõutakse sisse Soomes

Soomes on sagenenud juhtumid, kus välismaal saadud liiklustrahvid nõutakse sisse Soomes.

Näiteks kui välismaal puhkamas olles sähvatab kiiruskaamera või inspektor teeb trahvi, siis võidakse see nõuda sisse Soomes. Kõige rohkem tuleb Soome taotlusi Hollandist, Eestist ja Saksamaalt, vahendab Yle.

Käesoleval aastal on saadetud välismaalt Soome juba 100 trahvi. Kui trahv on tehtud Euroopa Liidus, on õigus see Soomes sisse nõuda.

Möödunud aastal tuli välismaalt kokku 132 trahvinõuet. Enamasti on tegemist liikluseeskirjade rikkumise ja kiiruse ületamisega.

Trahvisummad on väga erinevad. Väikseim summa on olnud 11 eurot ja suurimad ulatuvad tuhandetesse eurodesse.

Soomes saab sisse nõuda trahvid, mida Soome tunnustab. Isikule saadetakse teade ja isikul on õigus see edasi kaevata. Kui trahv makstakse Soomes, jääb raha Soome riigile. Ainult Põhjamaades valitseb kord, et trahv läheb sellele riigile, kus see on välja mõistetud.

Kui trahvi Soomes ei maksta, läheb see täitemenetlusse, aga trahvi maksmata jätmise eest Soomes kedagi vangi ei panda. See tähendab, et trahvisummasid Soomes vangistusega ei asendata, need nõutakse kõik välja rahas.

Kuigi Soomel on lepped trahvide tunnustamise osas vaid Põhjamaade ja Euroopa Liidu maadega, tasub ära maksta kõik välismaal välja mõistetud trahvid. Vastsasel korral võib riik kehtestada trahvi maksmata jätnud isikule sissesõidukeelu.

https://yle.fi/uutiset/3-10333317

Kommentaarid
(Külastatud 773 korda, 1 külastust täna)