Soomes toimetab salaja tuhandeid polüamoorseid kooselusid

Soomes on tuhandeid polüamoorseid kooselusid, kus üks suhtes elab koos rohkem kui kaks kaasat.

Polüamoorses kooselus vahetab üks kaasadest magamistuba ja lastega on lihtsam tegeleda, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat kirjeldab tõsielulist juhtumit, kus 33-aastane Ari abiellub sugulaste ja sõprade väikses ringis 34-aastase Lilliga. Osa võtavad ka Lilli lapsed, 11- ja 7-aastased Emma ja Elias.

Paariminek polnud ametlik, sest Lilli juba oli abielus 34-aastase Tommiga.

Pulmalauas istusid Ari, Lilli ja Tommi kõrvuti koos. Pulmavalssi tantsis algul Lilliga Ari ja pärast Tommi. Mõlemad said oma sukapaela.

Ari, Lilli ja Tommi moodustavad plüamoorse ehk mitmesuhtelise pere. Polüamooria tähendab mitme inimesega korraga intiimset koos elamist – seda kõikide osapoolte teadmisel ja nõusolekul.

Pere elab koos nagu iga teine pere, aga oma suhet hoitakse laiema avalikkuse eest saladuses, kuna ühiskond ei kiidaks seda heaks. Samas oleks nende arvates tore, kui see tulevikus nii poleks.

Polüamoorseid paare on Soomes arvatavalt tuhandeid. Täpne info aga puudub, kuna mitmesuhtelisust pole uuritud.

Arist poleks pidanud esialgu saama Lilli meest, kuna tal oli endal elukaaslane. Kuni tutvus Lilliga interneti teel. Eesmärk oli saada ellu veidi vaheldust.

Lilli ja Tommi olid omakorda nõus vabama suhtega. Neil olid abielus lubatud kõrvalsuhted.

Ari oli algusest peale teadlik Tommist ja lastest. Meeste esimesed kohtumised olid veidrad. Tommi ütles, et kõik on ok, kuni Ari ei tule nende juurde elama.

Kui Ari ja Lilli kohtumisest oli aasta möödas, tegi Tommi ise ettepaneku, et Ari võiks nende juurde kolida. Tema arvates oli see mõistlik. Lilli oli samuti nõus. Enne seda oli Lilli käinud mitme koha vahet ja see oli kurnav.

Meeste vahel sulas jää ühel nädalavahetusel suvilas, kui nad õppisid teineteist lähemalt tundma. Usalduse tekkimine võttis mitu aastat aega.

Kui algul oli suhtes armukadedust ja mahajätmise hirmu, siis nüüd seda enam pole. Nüüd pole probleemi, kui Lilli suudleb Arit Tommi nähes või vastupidi. Lilli omalt poolt hoolitseb selle eest, et kumbki mees saaks võrdselt tähelepanu ja hoolivust. Kodus on lastel, Tommil ja Aril eraldi magamistoad. Lilli magab kordamööda Ari ja Tommi kõrval. Nende kõigi jaoks on see polüamooria osas esimene kogemus.

Polüperedes saavad lapsed tavaliselt rohkem tähelepanu, kuna nende jaoks on rohkem aega ja ka majanduslik pool on kindlam, räägib Soome polüamooria ühenduse juht Aisla Uuttu. Seetõttu oleks vaja inimeste teadlikkust tõsta. Paljud näiteks ei saa oma töökohal asjast rääkida, kuna ei tea, kuidas inimesed suhtuvad. USA-s tehtud uuringus tunnistasid polüperede lapsed, et seksuaalvähemustega on seotud sotsiaalne stigma. Lapsed kardavad, et neid hakatakse narrima.

Kuivõrd polüamooria on paljudele võõras, võib see tekitada seoses lastega küsimusi. Mitte traditsiooniline peremudel ei taga lastele õnne ega turvalist elukeskkonda, vaid see, kuidas inimesed üksteisesse suhtuvad, leiab psühholoog Leea Mattila.

Laastele võib probleeme valmistada see, kui partnerid pidevalt vahetuvad. Aga kui on mitu kindlat partnerit koos, siis pole see laste jaoks probleem. See võib isegi kasuks tulla.

Mattila väitel tuleks kodus olla siiski lastega suheldes aus. Kui laps õpib asju salgama, siis võivad tal tekkida probleemid.

Lilli ja Tommi esitlesid Arit algul kui ema sõpra. Kui asi läks tõsisemaks, siis tuli lastele tunnistada: Ari on ema kavaler.

Tollal 9-aastane Emmi ei osanud kuidagi suhtuda, ta kartis, et vanemad lähevad lahku. Ta ei tahtnud uut isa omale. Lõpuks laps harjus olukorraga. Noorem Elias seevastu ei teinud probleemi, et perre kuuluvad ema, isa ja teine mees. Laps võttis asja loomulikult. Ta kommenteeris, et kui mõnel lapsel on kaks ema, siis võib olla ka kaks isa.

Pere liikmed on kokku leppinud, et lastega seotud kulutuste eest hoolitsevad põhiliselt Lilli ja Tommi. Muud kulud kaetakse ühiselt.

Lastega tegelemist hõlbustab see, et täiskasvanuid on kolm. Nõnda on lihtsam lastega koju jääda. Koolis on nad lastevanemate koosolekul kõik koos, aga seda pole veel otsustatud, kas Arile anda laste hooldusõigus. Arile lapsed meeldivad ja ta tegeleb nendega meelsasti. Lapsed kutsuvad teda Ariks. Ta on neile tagavaraisa, midagi isa ja onu vahepealset. Ta ei taha Lilliga lapsi lisaks – kõigi arvates on pere nüüd täiuslik.

Ari jaoks on kõige raskem olnud teise perega kohanemine. Nii on Tommi ja Lilli hommikused inimesed, tema rohkem õhtune. Mõned sõbrad pole samuti polüamooriat heaks kiitnud ja nendega on suhted jahenenud. Oma elust teistele rääkimine on väga raske, kuna kunagi ei tea, kuidas sellele reageeritakse.

Kui kolmik tahtis võtta eluasemelaenu, siis tekkisid samuti probleemid, sest laenud on mõeldud vaid kahele inimesele. Abieluseadust võiks samuti muuta nii, et kaasade arv pole oluline. Praegu saavad ainult Lilli ja Tommi olla ametlikult abielus.

Pulmareisil käisid Lilli ja Ari kahekesi. Tommi jäi lastega uut kodu ette valmistama. Kõik on väga rahul ja leiavad, et teistmoodi suhe on lisanud elule sügavust. Ari tunnistab, et on lisaks Lillile ja lastele saanud omale hea sõbra.

Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

Heinäkuinen perjantai oli Arille, 33, tärkeä päivä. Silloin hän pujotti sormuksen Lillin sormeen sukulaisten ja ystävien edessä. Mukana olivat myös Lillin 11- ja 7-vuotiaat lapset Emma ja Elias. Ari ja Lilli pitivät toisilleen puheet, joissa he vakuuttivat rakkauttaan. Haluatko lukea koko artikkelin? Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentaarid
(Külastatud 1,589 korda, 1 külastust täna)