Soomes algab kohustuslik eelkool 6-aastaselt, aga nüüd tahetakse see tuua 5 aasta peale

Soomes algab kool ametlikult siis, kui laps saab 7-aastaseks, aga alates 2015. aastast on kohustuslik eelkool alates 6. eluaastast ning nüüd tahetakse see tuua alla 5. eluaasta peale. Euroopas on tavaline kooliea algus 6-aastaselt, aga Ungaris ja järgmisest aastast ka Prantsusmaal lähevad lapsed kooli 3-aastaselt.

Šveitsis ja Põhja-Iirimaal lähevad lapsed kooli 4-aastaselt. Kõige hiljem lähevad Euroopas lapsed kooli Rootsis ja Eestis – 7 aastaselt.

Hiinas, kus hariduskulud on maailmas kõige suuremad, lähevad lapsed kooli 6-aastaselt. Samamoodi on see Jaapanis ja Austraalias, vahendab Yle.

Kõik maailma lapsed kooli ei pääse, osa peavad tegema tööd. Kokku on töötavaid lapsi maailmas 150 miljoni ringis. Maailma vaeseimates riikides käib neljandik 5-17-aastasest lastest tööl. Igasugune töö pole lastele kahjulik, aga rasket füüsilist tööd teevad lapsed põhiliselt Aafrika lõunaosas.

https://yle.fi/uutiset/3-10328568

Kommentaarid
(Külastatud 315 korda, 1 külastust täna)