Soome torumees leidis seina seest lotovõidu summa. Aastast 1965

Korrusmaja korteri vannitoas torusid vahetanud soome mees Niklas leidis vanni tagant seina seest ootamatult pakikese, millele oli peale kirjutatud: „Lotovõit detsembris 1965”.

Pakike leiti seina seest neljapäeval Kuopios. Pakike oli keeratud paberi ja kile sisse. Paki seest leidis Niklas 18 000 marga väärtuses 100-margaseid rahatähti. Algul arvas mees, et paki sees on narkootikumid.

Töömees informeeris leiust ülakorrusel olnud ülemust ja pärast seda uurisid töömehed leidu juba koos. Nad oletasid, et mõni vanur oli selle seina sisse peitnud ja ära surnud või unustanud selle enne ära kolimist välja võtta, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome Panga raha väärtuse kalkulaatori järgi oleks see summa tänases vääringus väärt ligi 33 000 eurot. Arvesse on võetud inflatsiooni ja elukalliduse tõusu. Rikkaks selle leiuga keegi enam ei saa, sest pärast 2012. aastat markasid enam eurode vastu ei vahetata.

Korrusmaja, kust raha leiti on ehitatud 1963. aastal.

Rissaneni väitel pole raha vannitoas niiskuses kahjustada saanud, vaid on „priimas” konditsioonis. Tema sõnul on sellised leiud remonti tehes äärmiselt haruldased. Töödejuhataja ütles, et tema jaoks on see esimene kord oma karjääri jooksul.

Tavalisem on see, et remondi käigus leitakse vanu ajalehti või muud seesugust. Aga raha leidmine on väga haruldane.

Leitud raha anti maja valdaja kätte. Ta püüab välja selgitada, kellele see raha kuulub.

Soome võttis euro kasutusele 2002. aastal. Kümne aasta jooksul said soomlased oma margad eurode vastu vahetada. Alates 2012. aasta märtsikuust markadel enam rahalist väärtust ei ole. Säilinud on vaid kollektsioneerimise väärtus.

Rahakollektsionääride jaoks pakuvad huvi sedelid, millel on võimalikult paljude inimeste allkirjad. 1960ndate aastate rahatähtede unikaalne allkirjastaja oli Sacklén, aga 100-margastel tema allkirja pole.

Lisaks allkirjale on oluline sedeli olukord. Kuigi rahatähed võivad olla pealtnäha heas korras, siis numismaatikule sellest ei piisa. Selleks oleks pidanud rahatähti puudutama siidkinnastes. Isegi see, kui rahatäht on pandud rahakotti, venitab seda juba liialt.

Kuopiost leitud rahapakil võib siiski olla väärtus, kui leiduks sellele ostja. Vanu, 1963. aasta 100-margaseid on ostetud 30-40 euro eest.

Kui inimestel on kodus rahatähti, mille väärtust ei teata, siis võib seda välja selgitada Soome Numismaatikute Liidu kodulehelt internetis. Hinda võib vaadata ka raamatutest. Ühendust võib võtta ka kohaliku numismaatikute ühendusega, mille liikmed oskavad hinda öelda.

Putkiremonttia tehnyt Niklas löysi kylpyammeen takaa seinästä paketin – sisältö saattaa olla hyvinkin arvokas

Kuopiossa koettiin torstaina puolen päivän aikaan ihmeellinen hetki. Kerrostaloasunnossa kylpyhuoneen putkiremonttia tehnyt Niklas Rissanen löysi tiiliseinästä kylpyammeen takaa omituisen näköisen paketin. Paketti oli kääritty Minigrip-pussiin, toiseen pussiin sekä paperikääröön, jossa luki “Veikkausvoitto joulukuussa 1965”. Rissanen avasi paketin jännittyneenä, ja sen sisästä löytyikin melkoinen yllätys: 18 000 markan arvosta hyvässä kunnossa olevia sadan markan seteleitä.

Kommentaarid
(Külastatud 983 korda, 1 külastust täna)