Soome telekanal: Eesti alkoholiaktsiisi tõstmine läks metsa

Eesti aastatagune alkoholiaktsiisi tõstmine läks metsa, kuna aktsiisitulud vähenesid ja alkoholi tarvitamine kasva, edastas Soome telekanal MTV.

Kuivõrd tulemus oli ootustele risti vastupidine, oli aktsiisi tõstmine suur viga. Lisaks aktsiisitulude vähenemisele on Eestisse saabunud turistide arv Soomest, Lätist ja Venemaalt languses. Eesti tõstis aasta tagasi õlleaktsiisi 70 protsenti ja veiniaktsiisi 45 protsenti.

Valitsus arvestas, et aktsiisitõus toob eelarvesse 25 miljonit eurot lisatulu. Läks aga nii, et valitsus on kaotamas ligi 100 miljonit eurot, kuna alkoholi müük on liikunud Lätti. Soomlased reisivad samuti rohkem Lätti, soomlaste reisid Eestisse on vähenenud aastaga 5 protsenti.

Endine peaminister ja Reformierakonna rahvasaadik Taavi Rõivas ütles, et tegelik kahju on veel suurem, sest Lätist ostetakse lisaks alkoholile ka sigarette ja kütust. Rõivas ütles, et kui arvestada kokku kahju alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisist, on summa 181 miljonit eurot, mis on Eesti jaoks suur raha.

Reformierakond on võtnud aktsiiside langetamise 2016. aasta tasemele eelolevatel valimistel peateemaks. Seda toetab Postimehe läbi viidud küsitlus, mille järgi soovib Eestis alkoholiaktsiisi langetamist 58 protsenti inimestest ja vaid 23 protsenti soovib aktsiisi jätmist praegusele tasemele.

Aktsiisitõusu põhjendati alkoholi kahjulikkusega inimeste tervisele. Alkoholi tarvitamine pole aga vähenenud, vaid hoopis kasvanud. Õlle tarbimine on Eestis Euroopa Liidus üks väiksemaid, samas kui kangete jookide tarvitamine üks suuremaid.

Alkoholiveron korotus meni täysin pieleen Virossa – verotulot vähenivät ja kulutus kasvoi

Viron vuodentakainen alkoholiveron korotus on osoittautunut suureksi virheeksi, joka on paitsi vähentänyt valtion verotuloja niin myös lisännyt alkoholin kulutusta, kun piti käydä täsmälleen päinvastoin. Myös turistien määrä muun muassa Latviasta, Suomesta ja Venäjältä on kääntynyt laskuun. Viro nosti vuosi sitten oluen veroa 70 prosenttia ja viinien 45 prosenttia.

Kommentaarid
(Külastatud 714 korda, 1 külastust täna)