Soome mees langes üle 30 miljoni eurose bitcoini pettuse ohvriks

Soome mees langes arvatavalt üle 30 miljoni euro suuruse bitcoini pettuse ohvriks, asjasse on segatud Taimaa kuulsused ja pangad.

Seal, kus on raha, liiguvad ka vargad ja petised, see käib ka krüproraha bitcoini kohta, mille väärtus on paari aastaga kasvanud üle 2000 protsendi. Tai politsei kahtlustab, et 22-aastane soome mees on langenud bitcoini pettuse ohvriks summas kokku 31 miljonit eurot, vahendab Helsingin Sanomat.

Juhtumist on kirjutatud nii Tais, USA-s kui ka Soomes.

Soome mehele ja tema Tai äripartnerile pakuti möödunud suvel investeerimisvõimalust digivaluutasse dragoncoin ja selle osakutesse. Neid veendi, et nad annavad bitcoine, et neid kasutada kasiinoprojekti, teise digivaluuta dragoncoini ja muude ettevõtete aktsiate soetamiseks.

Lubatud tulu aga kusagilt ei tulnud. Soome mees ja tema Tai äripartner andsid asja käesoleva aasta jaanuaris Tai politseisse.

Kokku osales tehingus 5564 bitcoini. Möödunud suvel oli nende väärtus 21 miljonit eurot, nüüd 31,6 miljonit eurot.

Kelmuses ja rahapesus süüdistatakse Dragoncoini juhti, üht Tai näitlejat, kahte tema venda ja üht Tai suurinvestorit. Uurimise alla on ka telenäitleja õde ja vanemad.

Kahtlusalused olid kõigepealt vahetanud bitcoinid Tai bahtide vastu, siis kandnud need oma sugulaste pangaarvetele ja ostnud selle eest maad.

Peakahtlusalune on telenäitleja vanem vend, kes arvatakse olevat redus USA-s. 27-aastase näitleja võttis politsei kinni augusti alguses otse võttepaigal, aga ta vabastati hiljem kautsjoni vastu.

Tai ajalehe Bangkok Post info kohaselt olid kahtlusalused jaganud bitcoinide vahetamise eest saadud bahtid omavahel ära. Politsei on juba arestinud õdede ja nende lähedaste varad, aga sel nädalal on asi laienenud ka Tai pankadesse.

Nimelt nõuab Tai seadus, et pangad peavad rahapesuga tegelevaid võimuorganeid teavitama üle 2 miljoni bahti suurustest ülekannetest, aga antud juhul jätsid pangad teavitamata.

Tai väljaanne The Nation kirjutas möödunud nädalal, et politsei on arestinud lisaks õdede pangaarvetele ka üle 200 miljoni bahti (5,3 miljonit eurot) eest maatükke. Politsei kahtlustab, et need on ostetud soome mehelt välja petetud bitcoinidest saadud raha eest.

Bitcoin on avatud lähtekoodiga valuuta ja see on jagatud sajaks miljoniks väiksemaks osaks. Neid võib omada anonüümselt ja nende abil kaubelda. Bitcoin on valuuta, mis pole seotud ühegi riigi keskpangaga. Uusi bitcoine saab „kaevandada” arvutiprogrammide abil, aga uute rahatähtede hulk ajas väheneb. Pärast bitcoini edu on maailmas tekkinud juurde palju uusi krüptovaluutasid. Digivaluutad on äratanud ka kurjategijate tähelepanu, kuna on aru saadud, et neid pole võimalik jälitada. See oletus aga kummutati 2015. aastal, kui Ühendriikide politsei FBI teatas, et on suutnud bitcoinide liikumist jälgides üles leida ühe narkoäriga tegelenud kurjategija. Silk Roadi veebi ülal pidanud mees mõisteti eluks ajaks vangi.

22-aastaselt soomlaselt välja petetud bitcoinide väärtus on üsna suur. Võrdluseks, samapalju maksis möödunud aastal valminud Joensuu uus politsei- ja kohtumaja. Jalgpallur Ronaldo osteti Juventusesse üle 30 miljoni euro eest. Bitcoini ajaloos pole aga tegemist suure summaga. 2014. aastal tungis häkker bitcoini börsile Mt. Goxin ja varastas sealt 850 000 bitcoini, mille toonane väärtus oli üle 480 miljoni euro. Praeguse kursiga on väärtus üle 4,8 miljardit euro. Käesoleva aasta juunis varastati Lõuna-Korea bitcoini börsilt Coinrail krüptovaluutat 30 miljoni euro väärtuses.

Soomes on samuti suurenenud krüptovaluutaga seotud rahapesukuritegude arv. Möödunud aastal registreeriti selliseid kuritegusid üle tuhande, aasta varem 600 ringis.

Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

Missä raha, siellä varkaat ja huijarit. Tämä koskee myös digivaluutta bitcoinia, jonka arvo on kasvanut yli 2 000 prosenttia vajaassa kahdessa vuodessa. Nyt Thaimaan poliisi epäilee, että 22-vuotias suomalaismies on menettänyt 31 miljoonan euron arvosta bitcoineja kavalluksessa. Tapauksesta ovat uutisoineet useat lehdet niin Thaimaassa kuin Yhdysvalloissa ja Suomessakin.

Kommentaarid
(Külastatud 863 korda, 1 külastust täna)