Skandaal Rootsis: Juhtiva erakonna liidrit ei lasta teledebatile

Rootsis toimuvad 9. septembril parlamendi valimised, aga rahvusringhääling SVT ja juhtiv telekanal TV4 leppisid kokku, et ei kutsu Rootsi ühe populaarseima erakonna Rootsi Demokraatide juhti Jimmie Åkessoni traditsioonilisele peaministridebatile.

Imelik on see asi eelkõige seetõttu, et alati on kutse saanud arvamusküsitlustes kahe kõige populaarsema partei esimehed. Eri hinnangutel on Rootsi Demokraadid praegu riigi kõige populaarsem erakond. SVT ei taha mõista seda, et senise kahe asemel on Rootsis praegu kolm erakonda võistlemas peaministrikoha pärast, pahandas Åkesson ajalehes Expressen.

Rahvas tahab Åkessoni näha

Expressen testis inimeste arvamust telekanalite juhtide otsuse kohta ja küsis, kes tuleks kaasata peaministrikandidaatide debatti. Tulemus pole teaduslikult täpne, aga selle põhjal pooldas 75 protsenti (kokku 40 580 küsitlusele vastanust) Åkessoni osalemist teledebattidel. Teiste erakondade esimeeste toetus oli alla 10 protsenti. Kaks kandidaati saates on saanud klassikaks ja sinna kutsutakse kaks kandidaati, kellest tuleb tõenäoliselt järgmine peaminister ja kes võiks moodustada valitsuse koos teiste osapooltega. Kui küsimus oleks ainult ühe partei populaarsuses, tuleks saate formaat ringi teha, ütles TV4 programmidirektor Viveka Hansson.

Rootsi poliitiline maastik muutub

Åkesson on arusaadavalt sellisest asjade käigust puudutatud ja ta palus oma tiimijuhil otsust kommenteerida. „Meie arvates on iseenesestmõistetav, et ka Jimmie Åkesson kutsutakse peaministrite debatile. Enamikus küsitlustes oleme praegu suuruselt teine või isegi kõrgeima toetusega partei. Ja pärast valimisi septembris on Rootsi poliitiline maastik üsna erinev võrreldes tänasega,” ütles Mikael Eriksson.

Kommentaarid
(Külastatud 288 korda, 1 külastust täna)