Sajad soomlased kannavad HI-viirust, ilma et oleksid sellest teadlikud

HIV-ist on Soomes saanud keskealiste ja vanemate meeste haigus. HIV levib eriti nende meeste hulgas, kes käivad tihti välismaal.

Soome terviseameti hinnangul võib Soomes olla üle 400 HIV-positiivse, kes pole ise sellest teadlikud, vahendab Helsingin Sanomat.

Kõige rohkem levib Soomes HIV keskea ületanud meeste seas, kes käivad tihti välismaal ja harrastavad seal seksi. Need nn reisumehed on uus riskigrupp, kellele on hakatud tähelepanu pöörama alles viimastel aastatel.

Nende meeste puhul on tavaline, et nakkus tuvastatakse hilises staadiumis. Mõnedel juhtudel on haigus edasi arenenud eluohtlikuks AIDS-iks.

Soomes pole seni olnud harjutud sellega, et vanematel meestel võib olla HIV. Mehed ise on ka väga pelglikud, et ennast uurida lasta.

Alates 23. augustist saavad kõik soovijad apteegist osta HIV-testi, millega saab kodus proovi ära teha. Seni on Soomes diagnoositud kõige rohkem HIV-juhtumeid idapiiri lähedal Lõuna-Karjalas. See on seletatav suure HIV-epideemiaga Venemaal. Ligi 1 protsendil venelastest arvatakse olevat HIV-nakkus ning Soome nakatumised on toimunud piiri taga.

Lisaks venemaale saavad soome mehed HIV-nakkuse Taimaa ja Eesti reisidelt, kuna neis riikides on prostitutsioon väga levinud.

Kõige rohkem HIVi nakatumisi on Soomes diagnoositud meestega seksivatel meestel, immigrantidel ja seksitöötajatel. Immigrante testitakse vastuvõtukeskustes, meestevahelist seksi harrastajaid Hivpointis ja seksitöötajaid Protukipistes.

Keskealistel meestel, kes eriti arsti juures ei käi, jääb haigus tuvastamata. Apteekidesse müügile tulevad kodused testid peaks olema hea abinõu just nende meeste suhtes. See on eriti hea just väiksemas kohas elavatele ja häbenevatele meestele.

HIVi varajane diagnoosimine on oluline, et peatada haiguse kulgu ja levimist.

Sadat suomalaiset kantavat hiv-tartuntaa tietämättään – Uusi riskiryhmä ovat keski-iän ylittäneet matkailijamiehet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että Suomessa elää yli 400 hiv-positiivista, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Neuvonta- ja tukikeskus Hivpointin toiminnanjohtajan Jukka Kerosen mukaan tartunnat ovat yleistyneet keski-iän ylittäneillä miehillä, jotka harrastavat seksiä ulkomaanmatkoillaan. Keronen arvioi heidän suhteellisen osuuden korostuvan myös diagnosoimattomien hiv-positiivisten joukossa.

Kommentaarid
(Külastatud 508 korda, 1 külastust täna)