Kurvad numbrid: Soomes on plahvatuslikult kasvanud koerarünnakute arv

Soomes on viimastel aastatel kasvanud plahvatuslikult koerarünnakute arv inimeste suhtes: varasema 500 pealt 800 peale ning trend on tõusev.

Oma kahe koeraga jalutamas käinud 33-aastast soomlannat Laurat ründas 2016. aastal ameerika staffordshire terjer ehk nn amstaff näkku. Kohale jõudis naabrinaine, kes soovitas koera kägistada, et ta avaks lõuad, aga see ei õnnestunud. Naine mõtles juba, et sureb. Ta palus naabril tirida koera tagajalgadest, kuna see põhjustab koerale valu. Lõpuks õnnestuski koer jalgadest tirides näo haardest vabastada. Koos sellega jäi Laura ilma 40 protsendist ülahuulest ja ninatükist.

Rünnaku ohver viibis 5 päeva intensiivis ja 8 päeva platsikakirurgia osakonnas. Talle tehti kokku 8 näoõmblust. Hiljem on naine tänanud õnne, et koer ei purenud teda kaelast või silmadest, vahendab Yle.

Amstaffi omanikest naabrid said kohtus hiljem rahalise karistuse. Koer pandi mõni aeg pärast rünnakut magama.

Koerarünnakutest on järjest rohkem olnud juttu nii suures meedias kui sotsiaalmeedias. Kui 2015. aastal tehti koerarünnakute kohta politseile veidi üle 500 teate, siis möödunud aastal oli neid kokku juba 800 ringis. Tänavu võib tõusta aga number 900-ni.

Koerarünnakute suurenemist on märgatud ka kindlustusfirmades. Koerte põhjustatud kahjujuhtumite arv on kasvanud. Paljudel juhtudel on rünnanud koer olnud just amstaff. Samas ei saa süüdistada ühtegi tõugu ega koera, sest koera tegude eest vastutab koera omanik.

Igal aastal registreeritakse Soomes paarsada amstaffi. Koer on enamasti inimeste suhtes sõbralik. Koeraga käib kaasas halb kuulsus, kuna kunagi kasutati neid koeravõitlustel. Näiteks Norras on amstaffi pidamine keelatud, kuna tõugu peetakse ohtlikuks.

Soomes on amstaffi pidamine lubatud, aga tuleb silmas pidada, et see tõug ei sobi kõigile inimestele.

Koerarünnakute kasvu aga põhjendatakse Soomes sellega, et lemmikloomade arv on kiiresti kasvanud. Värske statistika põhjal on Soomes 700 000 koera. Seda on rohkem kui kunagi varem ja näiteks enam kui pealinnas Helsingis on elanikke.

Koera käest pureda saanud Laura peab ohtlikuks neid piirkondi, kus hoitakse koeri lahtiselt.

“Nyt kuolen”, ajatteli Laura Salmela, 33, kun naapurin koira raateli hänen kasvojaan – karut tilastot paljastavat, ettei hän ole ainoa uhri

Poliisille ilmoitetaan päivittäin yli kaksi koirahyökkäystä. Vuosittainen määrä on noussut lyhyessä ajassa viidestäsadasta liki kahdeksaansataan.

Kommentaarid
(Külastatud 971 korda, 1 külastust täna)