Ettevaatust: Soome vetesse on jõudnud koolera bakter

Vaestele lõunamaadele omane koolera bakter on jõudnud otsaga Soome – nakatumisi on olnud kõikjal Soome rannikul.

Soome jaoks eriti haruldase Vibrio cholerae nakatumisi on olnud kõikjal Läänemere ääres põhjast lõunasse välja, vahendab Ilta-Sanomat.

Nakatumisi on olnud nii täiskasvanutel kui lastel. Soojas vees kiiresti paljunev bakter põhjustab inimesel kõhuvaevusi ning naha- ja kõrvapõletikke. Koolera tekitab kõhulahtisust, mis on enamikul juhtudel kergekujuline ja paraneb iseenesest.

Koolera bakter ei paljune alla 10-kraadises vees ja hävib üle 60-kraadises vees.

Koolera puhul tuleb hoiduda lahtiste haavadega vette minekust. Bakter tungib verre lahtiste haavade või kõrva kuulmekäigu kaudu.

Viimati tuvastati koolera Soomes 2014. aastal, mil suvi oli samuti erakordselt soe. Haigust tuvastati Soomes veel 1998. aastal, aga enne seda polnud haigust sada aastat. Koolera on arengumaade haigus, kus sanitaartingimused kehvad ja puhast joogivett napib.

Koolerat esineb põhiliselt Aafrika lõunaosas, Kagu-Aasias, Indias ning Kesk- ja Lõuna-Ameerikas.

Suomen vesissä muhii nyt kehitysmaista tuttu bakteeri – koleratartuntoja sekä lapsilla että aikuisilla

Tänä kesänä Itämeren rannoilla lämmenneissä uimavesissä on levinnyt kolerabakteeritartuntoja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vahvistetaan. Suomessa erittäin harvinaisia Vibrio cholerae -tartuntoja on todettu koko Itämeren rannikolla etelästä pohjoiseen. - Muutamia tartuntoja on ollut. Jos on haavoja, silloin kannattaa varoa. Bakteeri voi tarttua haavojen kautta vereen tai korvakäytävän kautta, jos vedessä sukeltelee, erikoistutkija Aino Kyyhkynen kertoo.

Kommentaarid
(Külastatud 12,910 korda, 1 külastust täna)