Asjatundja: Ligi 300 000 soomlast lõpetas pärast kevadist skandaali Facebooki kasutamise

Soome sotsiaalmeedia asjatundja väidab, et pärast kevadist skandaali lõpetas ligi 300 000 soomlast Facebooki kasutamise.

Kuigi sotsiaalmeedia gigant väidab, et tal on Soomes 3,8 miljoni kasutajat kuus, siis tegelikkuses võib neid olla vaid 2,9 miljonit.

Soome sotsiaalmeedia asjatundja Harto Pönkä kirjutab oma blogis, et salvestas kevadel sotsiaalmeedia kanalite kasutajate numbrid. Ta tahtis näha, kuidas Facebookiga seotud skandaalid kasutajate arvu mõjutavad. Värsked numbrid näitavad, et kasutajaid on 300 000 võrra vähem.

Pönkä märgib, et sai andmed Facebooki reklaamiliidesest, kust saab osta reklaami ja kohandada seda vastavalt eale ja asukohale. Ta jälgis numbreid vanuserühmade kaupa.

Kuni aprillikuuni Facebooki kasutajate arv Soomes kasvas. Pärast seda tuli pööre. Kõige rohkem Facebooki kasutamise lõpetanuid on vanuserühmas 30-39 eluaastat. Kasvu pole enam mitte üheski vanuserühmas.

Facebooki kasutajatega seotud skandaal sai alguse märtsikuu lõpus, kui konsultatsioonifirma Cambridge Analytics endine töötaja paljastas, et firma oli kogunud kümnete miljonite Facebooki kasutajate andmeid.

Facebooki kasutamist piiras ka maikuu lõpus jõustunud Euroopa Liidu uus andmekaitsedirektiiv.

Pönkä arvestuste järgi on Facebookil Soomes nüüd 2,9 miljonit kasutajat. See on 61,4 protsenti üle 13-aastastest soomlastest. Kuivõrd oma vanuse teatab kasutaja ise, siis tuleb andmetesse suhtuda kriitiliselt.

Facebooki andmetel on Soomes 3,8 miljonit kasutajat.

Facebooki teenust pole sugugi lihtne lõpetada. Kui seda teed, siis hakatakse sulle ette kuvama sõprade pilte, kes on väidetavalt kurvad, kui nad sinuga enam suhelda ei saa.

Facebookin käytön on lopettanut tänä vuonna lähes 300 000 suomalaista

Tarkastelin suomalaisten Facebookin käyttäjämääriä viimeksi huhtikuussa. Otin ne silloin talteen, koska halusin nähdä, miten Facebookin ongelmat käyttäjien yksityisyyden suojaamisessa tulisivat vaikuttamaan käyttäjämääriin. Tänään hain tuoreet lukemat Facebookin mainoskoneesta, ja lähes 300 000 suomalaista on lopettanut Facebookin käytön (per kk) huhtikuun jälkeen. Huhtikuussa yli 13-vuotiaista suomalaisista Facebookia käytti 67,4 %.

Kommentaarid
(Külastatud 342 korda, 1 külastust täna)