1980ndatel olid Soomes naiste paljad rinnad tavalised, siis aga juhtus midagi

Pärast Hyvinkää rannas paljaste rindade pärast ära aetud naise juhtumit on Soomes hakatud arutama naiste paljaste rindade üle. Veel 1980ndatel olid paljad rinnad Soomes väga tavalised, siis aga juhtus midagi. Nüüd vaadatakse naiste paljastele rindadele lausa viltu.

Naiste paljaste rindade teemat uurinud emeriitprofessor Kevät Nousiainen räägib, et 1980ndatel olid paljad rinnad pigem normiks ja enamus naisi päevitas paljaste rindadega. Isegi ülikoolis olid naised loengusaalis palja ülakehaga ja keegi ei teinud sellest numbrit. Põhjamaa naised viskasid kuumaga kohe särgi seljast ja ei hakanud higistama. Nüüd on aga hakanud levima rohkem vanainimeste mõtteviis ning suhtumine on muutunud, vahendab Ilta-Sanomat.

Kuigi Soomes räägitakse palju sugupoolte võrdsusest, ei ole naiste õigus paljale ülakehale millegipärast tõusnud arutluse teemaks. Kummalisel kombel on naiste palja ülekeha vastu just naised ise. See on ka ilmselt põhjus, miks paljas ülakeha pole saanud naiste võrdõiguslikkuse puhul teemaks – naiste endi seas pole selles osas üksmeelt.

Seksuoloog Osmo Kontula räägib, et uuringud ei näita seda, et tänapäeva noored oleks kuidagi siivsamad kui 1980ndate noored. Sellele vaatamata on naiste paljad ülakehad Soome randadest praktiliselt kadunud.

Küsitluste põhjal on nooremad inimesed palja ülakeha suhtes sallivamad kui vanemad. Ühiskonnas on omaks võetud rohkem vanainimeste mõtteviis.

40 aastat tagasi jõudis naiste palja ülakeha kultuur Soome Rootsi kaudu. Naiste paljas ülakeha läks moodi, kui selle võttis omaks suurem osa naistest. Moes on see, mida enamus inimesi järgib samaaegselt. 2000ndatel aga läks moodi naiste ülakeha katmine ja nii on see ka jäänud. Moes on naiste puritaanlus ja see tuleb välja ka #metoo kampaaniast. Elustiil on muutunud konservatiivsemaks.

Paljaat rinnat hämmensivät Hyvinkäällä – kuvat kertovat, että yläosattomuus oli lähes maan tapa 80-luvulla, kunnes jotain tapahtui

Ilman bikinien yläosaa hyvinkääläisellä uimarannalla liikkunut helsinkiläisnainen sai nuoret uimavalvojat pois tolaltaan ja lopuksi tarvittiin poliisia. Kauas on tultu siitä kasari-Suomesta, jossa yläosattomuus oli uimarannoilla, ainakin pääkaupunkiseudulla, ei poikkeus eikä sääntö, mutta aivan tavallista ja arkipäiväistä. Mitä tässä välissä on tapahtunut?

Kommentaarid
(Külastatud 2,308 korda, 1 külastust täna)