Vantaa mees lootis saada kinnisvaraga rikkaks, aga tuli hoopis 25 000 eurot kahjumit

Vantaa mees tegi nii nagu paljud soomlased: ostis kaks korterit ja üüris need välja, lootuses teenida nii renditulude kui kinnisvara hinnatõusu pealt. Tegelikult läks kõik metsa ja mees lõpetas kokku 25 000 euro suuruse kahjumiga.

31-aastane Mikko Vikman ostis investeerimise eesmärgil oma esimese korteri 2012. aastal Keraval ja varsti pärast seda teise Järvenpääl. Ning kolmanda korteri ostis endale Vantaal, kuhu asus elama koos oma pruudiga. Siis tundus investeerimine paradiis. Neli aastat hiljem oli aga kõik läbi ja Vikman oli sunnitud maha müüma mõlemad investeeringuks soetatud korterid, vahendab Helsingin Sanomat.

Mis siis juhtus? Esialgu oli Vikman lootnud, et ostab korterid kokku ja siis vaid naudib nendelt saadavat tulu. Et üürist saab makstud kõik kulud ja tema peab vaid tasuma pangalaenude järelmakseid. Vikman tahtis saada kinnisvaraga rikkaks.

Praegu räägitakse Soomes üha rohkem sellest, et kinnisvaraga võib ka mööda pükse saada. Mikko Vikman on pärast korterite müümist rahulikum kui varem ja kiidab oma otsust – elus on stressi palju vähem.

Kokkuvõttes ei teinud Vikman midagi valesti. Ta soetas korterid heades kohtades, leidis korralikud üürnikud ja kõik sujus justkui korralikult. Ent ometi rahaliselt ta kaotas. Kuidas see siis oli võimalik?

Aasta pärast seda, kui ta oli soetanud Järvenpää korteri selgus, et korteri põrand hakkas mullitama. Tuli ilmsiks, et vahetult enne müüki oli vannitoas tehtud remont, aga ebaõnnestunult. Vannitoa remondi maksis küll kinni majaühistu, aga Vikman jäi ilma renditulust nende nelja kuu eest, mil korter seisis tühjalt.

Pärast seda läks ta oma tüdruksõbrast lahku ja pank enam raha juurde ei andnud. Vikman oli olukorras, kus ta pidi maha müüma ühe korteritest, et osta välja pruudi osa oma korterist. Ta otsustas müüa Kerava korteri, aga siis selgus, et selle väärtus oli langenud. Ühistu katuseremont oli läinud untsu ning seetõttu lükkus edasi torustiku remont. Ilma kindla remondiplaanita korterit oli väga raske müüa. Vikman oli maksnud korteri eest 85 000 eurot, aga sai müügist vaid 78 500. Kui kõik tehingutega seotud kulud kokku arvutada, tuli kahju 11 165 eurot.

Järvenpää korteri osas tuli samuti halbu sõnumeid. Nimelt oli torustik kehvemas olukorras kui arvatud ja ette tuli toruremont. Remondis korteri müümine osutus samuti väga raskeks olukorras, kus samas kõrval kerkisid uued kortermajad. Vikman maksis korteri eest 92 000 eurot, aga müügist sai vaid 85 000. Järvenpää korter tõi kokku kahju 13 492 eurot.

Kokku oli kahju kahe korteri peale kokku ligi 25 000 eurot.

Vikman ei osanud kortereid soetades ette arvata, et nende väärtus võib langeda. Samuti ei osanud ta arvestada oma olukorraga, kus pikaajalised investeeringud osutusid lühiajalisteks.

Esialgu kujutas Vikman ette, et kinnisvarainvesteering on tore. Tegelikkuses tõi see endaga kaasa palkju stressi. Ta ei võtnud võlgu, aga ometi muretses kogu aeg korterite pärast.

Pärast kinnisvara loobus Vikman ka aktsiainvesteeringutest ning edaspidi valib väga hoolikalt, kuhu oma raha paneb. Praegu maksab ta tagasi oma korteri laenu ja investeerib vaid fondide kaudu. Ühtlasi on ta pahane, et avalikkuses räägitakse vaid üksikutest investeerimise edulugudest, aga keegi ei räägi ebaõnnestumistest.

Investeerimist kinnisvarasse mees siiski ei kahetse. Ta on arvamusel, et see moodustab õnneks vaid väikse osa sellest rahast, mis ta elu jooksul teenib. Tal on hea meel, et ta seda tegi. Teisalt on ta arvestanud, et oleks olnud palju kasulikum, kui ta oleks korterite asemel ostnud uue BMW. Paari aastaga poleks ta isegi BMW ostuga saanud nii palju kahju kui korteritega.

https://www.hs.fi/koti/art-2000005748098.html

Kommentaarid
(Külastatud 812 korda, 1 külastust täna)