Uuring: kalaõlil ja oomega 3 preparaatidel pole mingit mõju südame tervisele

Oomega 3 toidulisandid on maailmas kõige levinumad. Neid reklaamitakse kui kaitset südamehaiguste vastu, aga vastavalt uuringutele pole neil mitte mingit mõju südame tervisele ega üldse haiguste vastu.

Terve inimese jaoks pole kalaõli- ega oomega 3 kapslitest mingit kasu. Teadlaste võrgustik Cochrane avaldas äsja uurimuse, mille kohaselt ei tuvastatud kalaõlil mingit seost südamehaiguste või surmade väiksema arvuga.

Teadlased võtsid vaatluse alla kokku 79 uurimust, kus olid 112 000 inimese andmed üle terve maailma. Kokkuvõttes ei leitud kalaõli puhul mingit mõju südamehaigustele, ajuinfarktile, südamerabandustele või üldse surmajuhtumitele.

Oomega 3 ühendid vähendavad küll organismis halva kolesterooli taset, aga samas alandavad nad ka hea kolesterooli taset.

Toidule lisatud oomega 3 alfalinoleenhapetel leiti siiski olevat väike mõju südame rütmihäiretele. Neid happeid sisaldavad näiteks rapsiõli ja pähklid.

Kalaõli on organismile küll kasulik, aga inimene saab seda ka kala süües. Piisab, kui süüa kala paar korda nädalas.

Staffordi ülikooli kardioloogia professor Tom Chico ütles väljaandele Guardian, et on üsna ebatõenäoline, et mõni üksik toiduaine üldse südame tervisele mingit mõju avaldab. Tema väitel näitab kogemus, et kui mõnel toidul leitakse olevat mingi positiivne mõju, siis kui seda toitu hakata tarvitama, on sellest tegelikult vähe kasu.

Kõige tähtsam on süüa mitmekülgselt.

Toidulisandid on väga kallid. Kui neid osta teadmisega, et nad kaitsevad südant, siis soovitab professor Chico osta hoopis salateid.

Omega-3 no protection against heart attack or strokes, say scientists

The widespread belief that taking omega-3 capsules will help protect you from a heart attack, stroke or early death is wrong, according to a large and comprehensive review of the evidence. Thousands of people take omega-3 supplements regularly and for years.

Kommentaarid
(Külastatud 828 korda, 1 külastust täna)