Uurimus: Soome haiglates tehakse igal aastal tuhandeid mõttetuid operatsioone

Värske Briti teadusajakirjas avaldatud uurimus väidab, et Soomes tehakse igal aastal tuhandeid mõttetuid operatsioone.

British Medical Journalis läinud nädalal avaldatud uurimuses tuli 35-65-aastaste isikute testrühma peal välja, et Soomes tehtavad kallid õlaoperatsioonid ei anna rohkem kasu kui lihtne füsioteraapia. Soomes tehakse aastas ligi 3500 õlaoparatsiooni, vahendab Iltalehti.

See pole esimene kord, kui kirurgiline sekkumine on tunnistatud kasutuks. Nii selgus neli aastat tagasi tehtud Soome uurimuses, et vanuritele tehtavast põlveoperatsioonist pole samuti midagi kasu, kuna sama head tulemused saavutati füsioteraapia abil. See tähendas, et Soome haiglates tehti igal aastatl ligi 10 000 täiesti mõttetut operatsiooni.

Põhjus, miks tehakse jätkuvalt haiglates mõttetudi operatsioone tuleb sellest, et eri ravimeetodite tõhusust pole omavahel võrreldud.

Enamasti on inimesed pärast operatsiooni õnnelikud, et said vaevustest lahti, aga tegelikult pole neid aidanud operatsioon, vaid selle järgne füsioteraapia, samuti asjaolu, et on veidi aega mööda läinud.

Suomessa tehdään tuhansia turhia leikkauksia vuosittain – Yleinen toimenpide todettiin suomalaistutkimuksessa hyödyttömäksi

Erikoislääkäri Raine Sihvonen pitää siitä, että uusien tutkimustulosten myötä hoitotoimenpiteet järkevöityvät. British Medical Journalissa julkaistiin viime viikon torstaina suomalaistutkimus, jonka tulosten perusteella Suomessa tehdään vuosittain tuhansia turhia olkapääleikkauksia. Tutkimuksessa paljastui, että potilaille tehdyt lumeleikkaukset osoittautuivat yhtä tehokkaiksi kuin todelliset olkalisäkkeen avarrusleikkaukset. 35-65-vuotiaalla testiryhmällä toteutetussa tutkimuksessa kävi ilmi, ettei kallis leikkaus ollut olkapään hoidossa yhtään fysioterapiaa tehokkaampi vaihtoehto.

Kommentaarid
(Külastatud 824 korda, 1 külastust täna)