Tai marjakorjajaid jäi Soomes vähemaks ja marjad võivad metsa jääda

Taimaalt pärit marjakorjajaid on tänavu Soomes võrreldes varasemaga palju vähem, mistõttu on oht, et pohlad, mustikad ja murakad jäävadki metsa.

Taimaalaste väiksema arvu põhjus on selles, et Soome ametivõimud on väljastanud palju vähem sissesõidulubasid. Kui 2015. aastal tuli Soome ligi 4000 Tai korjajat, siis tänavu on lube väljastatud vaid 2500, vahendab Aamulehti.

Metsamarjad võivad korjajate puuduse tõttu jääda metsa, kuigi nõudlus marjade järele on olemas.

Võrreldes varasemaga on nüüd marjakorjamise korraldamisega tegelevatel firmadel kohustus tagada korjajatele inimlikud elamistingimused. Taimaalt korjajate kutsumist vähendas ühe marjakorjamise ettevõtja süüdimõistmine seoses marjakorjajate kehva kohtlemisega 2016. aastal.

Lapimaa firma Polarica Oy võtab tänavu vastu 500 korjajat, aga vajadus oleks tuhat. Möödunud suvel oli 700 korjajat.

Soome korjajad metsa ei lähe, isegi siis mitte, kui hind oleks praegusega võrreldes kahekordne.

Soome ministeeriumid arutavad nüüd, kas oleks võimalik väljastada Tai korjajatele töölube, et olukorda lahendada.

Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka niille riittäisi kysyntää

Ville-Petteri Määttä / arkisto Thaimaalaisia marjanpoimijoita tulee Suomeen tänä kesänä huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina. Thaimaan viranomaiset ovat myöntäneet tänä vuonna huomattavasti vähemmän lähtölupia Suomeen. Lupien määrä tippui tuhannella: Viime vuonna lupia annettiin 3 500, ja tänä vuonna enää 2 500. Tämä tietää vaikeuksia marjayrityksille, jotka olisivat tarvinneet enemmän poimijoita kuin nyt saavat.

Kommentaarid
(Külastatud 270 korda, 1 külastust täna)