Soomlanna kannatas 10 aastat väsimuse käes, kuni arstid said aru, milles viga

Soomlanna Mari-Anne Dahlström kannatas 10 aastat vaevuste käes, millele ta ei leidnud seletust. Ükskõik kui palju ta pikutas, oli ikka väsinud.

Praegu 49-aastasel naisel ilmnesid vaevused kümmekond aastat tagasi. Juhatuse assistendina töötanud naine märkas muutusi juba varemgi. Tööl oli raske keskenduda tähelepanu nõudvatele tegevustele, vahendab Iltalehti.

Pärast tööpäeva ei jaksanud naine enam millegagi tegeleda ega kohtuda sõpradega, vaid läks otse koju. Ta käis kolme koeraga jalutamas, aga midagi muud ei jaksanud teha.

Kuigi naine magas ligi 10 tundi, oli ta ikka väsinud. Ta ärkas hommikul vara ja tundis, et pole välja maganud.

Naisel polnud stressi ja ta ei saanud aru milles asi. Tal esines jalgade rahutust ja ta märkas, et lihased ei taastunud enam pärast liikumist nagu varem.

Kehakaal tõusis, kuigi elustiil oli olnud muutumatu. Pikka aega arvas naine, et muutused on seotud vananemisega. Naine hakkas vähehaaval juba olukorraga leppima, et elu ongi selline.

Seitse aastat tagasi läks Mari-Anne arsti juurde, kuna kahtlustas, et tegu võib olla kilpnäärme haigusega. Arst määras rohud kilpnäärme alatalituse vastu, kuigi näitajad olid head. Mõneks ajaks olukord paranes, aga siis muutus tagasi endiseks.

Naine tundis end halvematel päevadel nagu oleks purjus. Ta elas nagu udu sees, kus ei suutnud korralikult toime tulla.

Kaks aastat tagasi osales naine kilpnäärme-alasel loengul. Sealne arst jättis hea mulje ja naine otsustas võtta uue retsepti. Kui arst tutvus analüüsidega ja kuulas ära vaevused, siis ütles, et miski pole õige. Ta saatis naise uuesti proove tegema, kus mõõdeti ferritiini ehk rauavarusid. Hemoglobiin oli naisel alati hea, 130 ringis.

Seetõttu ei osanud naine aimata, et tal võib olla rauapuudus. Kui tulemused saabusid, oli ferritiini näitaja vaid 23. Arst määrast naise suu kaudu võetavat rauapreparaati. Arst kahtlustas, et kuupuhastus võis naisel vähendada ferritiini taset.

Algul ferritiin ei tõusnud ja naine oli ikka väsinud. Selle peale määras arst rauatilgad, ehk rauda süstiti otse verre. Mõne päeva pärast läks olukord paremaks. Naine tundis, nagu keegi oleks tuled põlema pannud.

Kuue kuu pärast oli ferritiini tase 105. Nüüd teab naine, et sageli ravitakse rauapuudust depressiooniravimitega. Vaevused on nimelt väga sarnased.

Nüüd on naine väga rahul ja kiidab, et on enda taas tagasi saanud. Ta peab vajalikuks oma kogemusest rääkida, sest tema seisund oli väga raske. See tähendab kannatusi, kus päevad lähevad raisku. Mitte keegi ei peaks enam ootama 10 aastat nagu tema.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201807132201072450_we.shtml

Kommentaarid
(Külastatud 7,164 korda, 1 külastust täna)