Soome vetes sinivetikaga olukord väga hull

Soome rannikuvetes Soome lahes ja siseveekogudes on olukord sinivetikaga juba väga hull. Vetikate vohamisele aitab kaasa soe ilm.

Sinivetikad on juba jõudnud Lõuna-Soome ujumisrandadesse, vahendab MTV.

Piirivalvelennukid tuvastasid ulatusliku vetikareostuse Soome lahes. Asi on spetsialistide väitel juba väga hull. Näiteks Porvoo ligidal on vetikat juba väga palju.

Kuivõrd soe ilm püsib, siis läheb olukord järjest hullemaks.

Helsingis oli Pikkukoski ujumisrannas vesi sinivetikast päris roheline. Rannailm oli hea, aga vetikad hoidsid suplejaid tagasi. Kui lapsed vees käivad, tuleb nad pärast duši all üle pesta. Parem on aga lapsed ja koerad veest eemal hoida. Lapsed ja loomad võivad vett alla neelata, sinivetikates on aga palju närvi- ja maksamürke. Lisaks võivad need põhjustada allergiaid ning ärritada nahka ja silmi.

Sinivetikale vaatamata on Läänemere olukord viimastel aastatel paranenud. Eriti Soome lahes on vesi varasemast puhtam.

Helle pahentaa levätilannetta – Suomenlahdella ja Saaristomerellä on nyt runsaasti sinilevää

Sinilevätilanne on pahenemassa. Suomenlahdella ja eteläisellä Saaristomerellä on parhaillaan huomattavan voimakasta sinileväkukintaa. Myös sisävesillä sinilevää on runsaasti. Levät ovat rantautuneet myös lukuisille Etelä-Suomen uimarannoille. Rajavartiolaitoksen valvontakone kuvasi tänään sinilevälauttoja Suomenlahdella. Mukana lennolla oli myös Suomen ympäristökeskuksen tutkija. – Se näytti aika ikävältä. Esimerkiksi Porvoon edustalla oli tosi paljon sinilevää ihan yhtenäisenäkin lauttana, kuvailee Suomen ympäristökeskuksen tutkija Sirpa Lehtinen.

Kommentaarid
(Külastatud 286 korda, 1 külastust täna)