Soome on suures hädas: Iraak ei võta enam pagulasi vastu

Iraak keeldub vastu võtmast pagulasi, keda Soome vastu inimeste enda tahtmist välja saadab. See seab Soome väga raskesse olukorda, sest väljasaadetavaid inimesi on 10 tuhande ringis.

Iraagist on juba tagasi saadetud mitu sinna saadetud pagulast. Iraak on nõus vastu võtma ainult vabatahtlikult saabunud või kurjategijad, vahendab Yle.

Iraaklasi ajutiselt enam Bagdadi tagasi ei saadeta. Iraagi valitsus on varem olnud vastu sundväljasaatmistele ja nüüd on võtnud kasutusele vastumeetmed, ütles Iraagi suursaadik Soomes Matheel al-Sabti.

Al-Sabti ütles, et tegemist pole Iraagi valitsuse mingi uue otsusega, vaid lihtsalt on hakanud varem kokku lepitut ellu rakendama. Iraagi valitsus teatas juba aasta tagasi, et on vastu Euroopast sunniviisilistele väljasaatmistele. Sellele vaatamata pole sundväljasaatmised lõppenud. Viimased arengud, kus inimesed Bagdadist tagasi saadetakse on märk selle kohta, et Iraak ei lase enam Euroopa riikidel endaga mängida.

Suursaadiku väitel ei tohi Euroopa riigid inimesi välja saata ilma Iraagilt luba küsimata. See tähendab, et sundväljasaatmised on peatatud.

Probleem puudutab Soome politsei info kohaselt eriti neid väljasaadetuid, kel puudub pass. Soome riik on neile väljastanud ajutise reisidokumendi. Iraagi suursaadiku väitel aga on uks suletud kõigile, kes sunniviisiliselt välja saadetakse. Kas neil on dokument või mitte, kui nad lennukist ei välju ja Bagdadi politsei neid vastu ei võta, siis saadetakse nad Euroopasse tagasi, ütles suursaadik.

Iraagi suursaadiku väitel tuleneb vastuseis sundväljasaatmistele olukorrast nii Soomes kui Iraagis. Inimesed, pered ja sõbrad-tuttavad kõik süüdistavad Iraagi valitsust sundväljasaadetute vastuvõtmises. Iraagi otsustajad ei soovi omale probleeme. Äsja kodusõjast väljunud Iraagis on poliitiline olukord väga hell. Poliitikud ei taha võtta sundväljasaadetutega seotud riski. Nii ei saa neid süüdistada sundväljasaatmistele kaasa aitamises.

Iraagi saadik soovitab Soomel väljasaatmistega oodata, kuni Iraagis olukord stabiliseerub. Siis võetakse inimesed vastu.

Irak vastustaa pakkopalautuksia Suomesta – suurlähettiläs: “Otamme vastaan vain vapaaehtoisesti palaavat ja rikoksiin syyllistyneet”

Passittomia irakilaisia ei toistaiseksi palauteta Suomesta Bagdadiin. Irakin hallitus on pitkään vastustanut pakkopalautuksia ja nyt se estää ne myös käytännössä, sanoo Irakin suurlähettiläs Matheel al-Sabti.

 

Kommentaarid
(Külastatud 728 korda, 1 külastust täna)