Soome leiutis – WC käsidušš saab 50-aastaseks

Soomlaste leiutis WC käsidušš saab 50-aastaseks. Välismaal pole see turgu leidnud, küll aga kannavad Araabiamaades mõned seda endaga kaasas.

Turistid imestavad Soomes käies, misasi see on, aga soomlased ei kujutaks elu ilma selleta ette. Soome segistitootja Oras tuli käsidušiga välja 1968. aastal. Toote täpset leiutajat ei teata, kuna kõik asjaga kursis olevad inimesed on juba teises ilmas, vahendab Helsingin Sanomat.

Leiutis pärineb ajast, mil Soomes oli suur ehitusbuum ja taheti teha midagi uut ja paremat. Selleks paremaks asjaks sai bidee, millele aga Soome kitsastes tualettides polnud ruumi. Seetõttu mõeldi välja lahendus – bideedušš, kuhu vesi tuli kraanikausi segisti kaudu ja mille veevoolu sai reguleerida käepidemest.

Esialgu polnud sel edu, sest duši jaoks pidi reguleerima külma ja kuuma kraane eraldi ning sageli oli vesi kas liiga külm või liiga kuum. Asi muutus 1970ndatel aastatel, mil turule tuli segisti, kus sai temperatuuri reguleerida ühest hoovast. Siis reklaamiti dušši uuesti televisioonis ja sellest piisas, et saavutada edu.

Pärast reklaami bideeduššide müük kümnekordistus kuni 50 000-ni ning käsidušist sai Soome tualettruumides tavaline asi.

Praegugi küsitakse vahetevahel veel Soomeski, milleks seda vaja on. Sellele vastatakse, et sellega saab pesta tagumikku pärast tualetis käimist ning pesta alakeha päevade ajal. Dušiga saab pesta tualetipotti ja tervet tualettruumi ning täita anumaid veega. Mõned on pesnud selle dušiga lausa oma pead wc-poti kohal.

Kultuuriliselt on aga tegemist nii sügavalt Soome asjaga, et mujal pole see turgu leidnud. Mujal Euroopas on kasutusel bideed ja Jaapanis kasutatakse erilist wc-potti. Isegi teistes Põhjamaades pole asjal olnud edu, kuigi reklaami on tehtud kõvasti.

Miks just soomlastele see peale läheb? Asja põhjendatakse asjaoluga, et soomlased on äärmiselt praktiline rahvas. Lisaks meeldib soomlastele tehnoloogia.

Araabiamaades on Soome käsidušš leidnud omapärase kasutuse: selle voolik ühendatakse mošee pesuruumis veevõrguga ja sellega pestakse oma jalgu.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005745607.html

Kommentaarid
(Külastatud 1,127 korda, 1 külastust täna)