Soome eurovolinik: iseseisvuse võib kaotada ilma ühegi püssipauguta

Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen ütles täna, reedel arvamusfestivalil Suomi Areena küberkaitse olulisust rõhutades, et iseseisvuse võib kaotada ilma ühegi püssipauguta.

Iltalehti küsimuse peale, kuidas on see võimalik, vastas Katainen, et näiteks kui Soomes külmal talveajal kaob elekter või vesi, rahaturu süsteemid lülituvad välja ja meediakanalid vaikivad, siis tekitab see kaose.

Katainen nimetas veel ohtusid: tööstusluure, salajase teabe vargus ja selle kasutamine ning sotsiaalmeedia kaudu valeinfo levitamine.

Katainen märkis, et isegi investeeringud võivad kujutada ohtu julgeolekule. Hoiatuskellad peaksid helisema, kui vähese demokraatiaga maa varustab infovõrkude või infoturbega teisi riike või kui ostetakse üles elektrivõrgud.

Kataineni väitel on selgunud, et selliseid kahtlasi investeeringuid on olnud. Ta loodab, et midagi ei juhtu, aga on küsimus, kas need investeeringud võivad turvalisust nõrgendada.

Euroopa Komisjon on ette valmistanud eelnõu, mis näeb ette informeerimist kolmandatest riikidest saabunud investeeringute osas. See tähendab, et Soome peab informeerima teisi ELi riike, kui kolmandast riigist ehk EList väljastpoolt tuleb Soome investeering, mis võib mõjutada julgeoleku olukorda.

Küberjulgeoleku alane tegevus on Kataineni väitel Euroopa Liidus alles lapsekingades.

Europarlamendi liige Liisa Jaakonsaari ütles, et Euroopa riigid raiskavad palju raha kasarmute ja vananenud tehnoloogia peale, kui kõige suuremad ohud on hoopis küberjulgeoleku-alased, hõlmates tehismõistust ja masinõppimist.

Jaakonsaari sõnul oleks palju kasu Euroopa riikide omavahelisest kaitse-alasest koostööst.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/201807202201086926_pi.shtml

Kommentaarid
(Külastatud 247 korda, 1 külastust täna)