Lidl eemaldab Soomes müügilt plastikust joogikõrred ja ühekordsed taldrikud, teised poeketid plaanivad sama

Poekett Lidl on teatanud, et eemaldab Soomes müügilt ühekordsed plastikust joogikõrred, sööginõud ja vatitikud. Teised kaaluvad samuti müügi piiramist.

Lidli samm on seotud Euroopa Liidu uue kavandatava direktiiviga, mis tahetakse jõustada 2019. aasta algul ja mis piirab ühekordsete plastikust toodete müüki. Millega müügilt eemaldatud tooted asendatakse, pole veel teada, vahendab Yle.

Ühekordsed plastikust tooted võetakse Lidli poodides müügilt ära 2019. aasta lõpuks. Sellega vähendab Lidl plastikust toodete müüki 50 tonni võrra aastas.

Nüüd mõeldakse, millega tooted asendada. Üks võimalus on kartong ehk papp, millest juba valmistatakse ühekordseid taldrikuid. Soomes uuritakse praegu hoogsalt võimalusi, kuidas mõelda välja puidul baseeruvaid plastikuvabasid tooteid.

Soome teised suured poeketid Kesko ja S-grupp plaanivad samuti plastikust toodete müügi vähendamist. S-grupp tahab näiteks kõikide müüdavate toodete pakendid muuta taaskasutatavaks 2022. aasta lõpuks. Kesko otsib samuti keskkonnasõbralikumaid lahendusi. Nii on Soome kettides juba osade müüdavate vatitikkude varred asendatud puidu või paberiga. Uued müüdavad joogikõrred on biolagunevad.

Euroopas toodetakse igal aastal 25 miljonit tonni plastikjäätmeid, aga ainult 30 protsenti sellest läheb taaskasutusse. Kui midagi ette ei võeta, on 2050. aastaks maailmaredes rohkem plastikrämpsu kui kala.

Euroopa Liidus tahetakse jõuda selleni, et 2030. aastaks oleks kõik ELi turul müüdavad tootepakendid taaskasutatavad. Plastikut puudutav direktiiv tahetakse vastu võtta enne 2019. aasta uusi parlamendivalimisi.

https://yle.fi/uutiset/3-10288223

Kommentaarid
(Külastatud 409 korda, 1 külastust täna)