Kas teadsid? Kui töökohal on temperatuur üle 28 kraadi, on õigus võtta 7 lisapausi. Pikkade pükstega tööl olles veel rohkem

Kui töökohal on õhutemperatuur üle 28 kraadi, siis on töötajal õigus võtta igas tunnis üks täiendav 10-minutiline puhkepaus.

Tavalise 7,5-tunnise tööpäeva jooksul on seega õigus võtta 7 lisapausi. 28 kraadi piir puudutab kõiki elualasid, vahendab Helsingin Sanomat.

Kui temperatuur kerkib üle 33 kraadi, on õigus pikendada pausi 15 minutini.

Seaduses pause määratud pole, aga need tulenevad kohtupretsedentidest.

Ülekuumenemise ja vedelikupuuduse vältimiseks peab tööandja tagama, et töötajatel oleks piisavalt vett. Rõivad võivad olla samuti kergemad. Nii näiteks võib tööle ilmuda lühikestes pükstes, kui pole ette nähtud teisiti.

Kui aga tööandja nõuab töökohal pikki pükse, tuleb pause pikendada või hüvitada see  töötajale muul moel. Mõnikord on vaja paksemaid rõivaid seoses turvakaalutlustega.

Tiesitkö, että työntekijä saa pitää seitsemän ylimääräistä taukoa, jos lämpötila työpaikalla on yli 28 astetta? “Jos pitää olla pitkät housut, taukoja pitäisi pidentää”

Pitkään jatkuvat helteet ovat saaneet eri alojen työntekijät ottamaan yhteyttä työsuojeluviranomaiseen kuumien työskentelyolosuhteiden takia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajan Eerik Tarnaalan mukaan työsuojeluviranomaisen valtakunnalliseen puhelinneuvontaan on tullut viimeisen kahden ja puolen viikon aikana noin 60 yhteydenottoa lämpötilaolosuhteisiin liittyen. “Viime kesään verrattuna yhteydenottoja on tullut nyt paljon enemmän.

Kommentaarid
(Külastatud 48,810 korda, 1 külastust täna)