ETTEVAATUST: Soomest leiti superbakter, mis nakatab nii koeri kui inimesi

Soomest leiti eriti haruldane, ravimitele allumatu superbakter korraga nii pere inimestelt kui koertelt.

Kõigepealt avastati bakter koertel, ja alles siis inimestel. Seni pole teada, kuidas pere nakatus. Loomatohtrite väitel pole koerte kallistamine ohutu, vahendab Iltalehti.

Tegemist on eriti haruldase NDM-5 bakteriga, mida pole varem Soomes kunagi koertel avastatud. See on kõigile antibiootikumidele resistentne Escherichia coli bakter.

Bakter leiti Ida-Soomest. Peres oli kaks koera ja nad olid soome hagija tõugu.

Kummalgi koeral tuvastati kõrvapõletik. Kuivõrd põletik oli krooniline, hakati seda uurima. Hiljem avastati sama bakter ka pere inimestest liikmetelt.

See on teadaolevalt maailmas esimene kord, mil NDM bakter on edasi kandunud looma ja inimese vahel.

Müstika on ka see, kuidas see bakter on perre jõudnud. On võimalik, et pere liikmed on selle kaasa toonud mõnelt reisilt, näiteks Balkanilt. Inimestel see bakter vaevusi ei põhjusta, mistõttu seda ei märgata. Selle võib saada näiteks kuumutamata toidust, reostunud joogivee või pesemata käte kaudu.

Lisaks NDM bakterile leiti kahelt koeralt ja kahelt pereliikmelt ka eriti ohtlik ravile allumatu ESBL bakter. Nakkuse levimist perest väljapoole peetakse esialgu vähetõenäoliseks. NDM bakterite ja teiste ravile allumatute bakterite levik on aga viimasel ajal järjest suurem probleem. Balteri leidmine Soomest on hoiatussignaal kõigile.

Tulevikus tuleb õppida elama koos ravile allumatute bakteritega. Üks võimalus resistentsust ära hoida on antibiootikumide ettevaatlik määramine. Neid tuleb võtta vaid siis, kui on äärmine vajadus. See puudutab nii inimesi kui loomi.

Koerte pidamise puhul tuleb järgida hügieeni ja enne looma söötmist pesta käsi. Samuti ei tohiks koeraga jagada toidutaldrikut.

Samuri ei tohiks puudutada palja käega koera põletikulisi haavu. Inimese näo lakkumist koera puhul päris keelata ei saa, aga suur lakkumine võib samuti olla ohtlik. Koerale antavas toortoidus võib olla kahjulikke baktereid. Välismaal on näiteks leitud koeratoidust ESBL baktereid. Välismaalt Soome toodud koerad võivad samuti olla nakkusekandjad.

NDM bakterid inimestele enamasti vaevusi ei põhjusta, aga kui tekivad põletikud, siis neist antibiootikumidega lahti ei saa. Sellised bakterid on välismaal põhjustanud mitmeid epideemiaid. Antibiootikumidele resistentsed bakterid on sagenenud just koertel ja kassidel.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201807062201058399_we.shtml

 

Kommentaarid
(Külastatud 6,878 korda, 2 külastust täna)