Uus lapsehooldusseadus annab lapsele Soomes õigusi juurde

Täna parlamendile esitatud uus lapsehooldusseadus annab Soomes lapsele õigusi juurde: lapsel on õigus suhelda talle lähedase inimesega, samuti on seadustatud mitmes kohas elamine.

Seadus annab lapsele rohkem õigusi, et laps saaks osaleda teda puudutavate otsuste tegemisel. Samuti arvestab seadus kaasaja perede vajadusi, näiteks vanemate lahkumineku puhul. Esimest korda on seadusesse kirjutatud lapse mitmes kohas elamine. Lapse püsielukoht jääb endiselt alles.

Laps saab juurde õigusi, et ta saaks suhelda vanemate lahkumineku puhul teise vanemaga ning sugulastega. Hooldajal on samas kohustus hoida last vägivalla eest, samuti korraldada suhtlemist lapse jaoks oluliste inimestega ning tagada teise vanema õigus lapsega kohtuda.

Seadus aitab ära hoita lapse võõrutamist teisest vanemast. Seadus paneb mõlemale vanemale kohustuse tagada lapse kohtumine mõlema vanemaga. Lapse ja mõlema vanema suhtluse säilumine on tegur, mida võetakse arvesse lapse hooldusõiguse üle otsustamisel.

Lapsenhuoltolakiin tulossa lapsen asemaa parantavia uudistuksia

Hallitus esittää lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lain uudistamista. Ehdotetuilla muutoksilla parannettaisiin lapsen oikeutta osallistua häntä koskevien asioiden käsittelyyn ja…

Kommentaarid
(Külastatud 486 korda, 1 külastust täna)