UUDISPOMM: Pronksiööl tulid Eestile appi ka Soome politseinikud

Tallinnas tegutseva Eesti ainsa soomekeelse raadiojaama SSS-Raadio toimetaja Tapio Reini on pannud plahvatama tõelise uudispommi, kui ütles intervjuus Iltalehtile, et Pronksiöö ajal 2007. aasta aprillis tulid Eesti politseinikele appi ka Soome politseinikud.

Reini oma allikat ei avalikustanud, aga ta lisas, et info on usaldusväärne ja pärit otseallikast: nimelt oli varem restoranis kokana töötanud Reini hankinud Soome politsei eriüksuse liikmetele Pronksiöö ajal õlut, kuna soomlased ise kauplustesse ei pääsenud.

Tallinna Soome saatkonna esindaja Hannele Valkeeniemi lükkas selle info ümber, väites, et Soomest saadeti Eesti palve peale Pronksiöö ajal küll erinevat varustust nagu kaitsevestid, aga Soome politseinikke rahutuste mahasurumisel ei osalenud.

Pronksiöö rahutustes ja nende mahasurumises sai surma üks inimene, vigastada 60 inimest ja üle 500 võeti vahi alla. Pronksiöö sai alguse, kui Eestis võimule tulnud Reformierakond soovis nõukogude sõdurite ausamba Tallinna kesklinnast teise kohta viia.

Tapio Reini aga väidab kindlalt teadvat, et rahutuste mahasurumisel osalesid ka Soome politseinikud, vahendab Iltalehti.

Reini on tuntud selle poolest, at ajab järjekindlalt oma joont ja alla ei anna. SSS-Raadio tegutseb alates 2012. aastast ja raadio on veebi kaudu kuulatav üle kogu maailma. Raadiojaamal on sadu tuhandeid kuulajaid 141 riigis.

Kova väite Suomen avusta Virolle pronssiyönä: Mellakkakalustoa meni, mutta oliko paikalla poliisejakin?

Tallinnassa toimivan SSS-radion päätoimittaja Tapio Reini esitti toukokuun lopulla ohjelmassaan väitteen, että Tallinnan vuoden 2007 Pronssiyön tapahtumiin osallistui myös suomalaisia poliiseja. Suomen Tallinnan suurlähetystö kiistää väitteen, mutta myöntää, että Suomesta lähettiin mellakantorjuntakalustoa Viron Pronssiyön kahakoihin. Tallinnan satamassa Viron neuvostoajat kokenut taksikuski Joel närkästyy, kun kysyn matkan hintaa suomalaisen SSS-radion osoitteeseen Laki 14: ään.

Kommentaarid
(Külastatud 1,386 korda, 1 külastust täna)