USA teadlased avastasid seose herpese ja Alzheimeri vahel

USA teadlased avastasid seose herpese viiruste ja Alzheimeri tõve vahel. Herpese viirused ei põhjusta küll otse ajuveresoonte lubjastumist, aga see on viirustest tingitud põletike tagajärg.

Juba varem oli hüpotees, et herpese viirused häirivad aju närvivõrgustikku ning põhjustavad seal geneetilisi mutatsioone. Samas on Alzheimeri tõve põhjuste avastamine väga keeruline, sest haigus kujuneb välja 20-30 aasta jooksul.

Arizona ülikooli info põhjal aga uurisid Arizona ülikooli ja Mount Sinai haigla teadlased  ligi tuhandet surnud inimest ja leidsid jälgi sellest, et Alzheimeri tõve käes kannatanud inimestel oli ajus rohkem herpese viirust. Uuringuga saab tutvuda ajakirjas Neuron.

Teadlaste väitel ei läinudki nad ajust otsima herpese viiruseid, vaid geneetilisi muutusi, mida haigus ajus põhjustab. Juhtus aga nii, et kõik märgid viitasid ajus viirustele.

Alzheimeri patsientide ajust leiti kõige rohkem kahte tüüpi herpese viiruseid: HHV-6A ja HHV-7. Teadlased arvavad nüüd, et viirused ei põhjusta otseselt Alzheimeri haigust, aga vaevused on suuremad, kui viirused aktiveeruvad.

HHV-6 ja HHV-7 on viirused, millega inimesed nakatuvad juba lapsena. Nad põhjustavad lastel roseooli ehk kolmepäevapalavikku. Nii nagu muud viirused, ei lahku nad pärast nakatumist organismist, vaid jäävad eluks ajaks püsima.

Juba varem on leitud, et Alzheimeri tõbi on seotud organismi vastureaktsiooniga põletikele, mille tulemusel veresooned lubjastuvad.

Herpese viiruseid kannavad miljardid inimesed üle maailma ja seni pole nende vastu suudetud leiutada efektiivset vaktsiini. Viirused peituvad sügaval närvisüsteemis, kust inimese immuunsüsteem neid kätte ei saa. Nii nagu viirused ise, võivad ka vaktsiinid rünnata inimese närvisüsteemi.

Kõige levinumad herpese viirused on suguhaigust põhjustavad viirused HSV-1 ja HSV-2, aga herpese sugulasede on ka näiteks tuulerõuged ja vöötohatis. Miljarditel inimestel on huuleohatist põhjustav HSV-1 viirus. Valdavalt sugulisel teel levivat HSV-2 viirust kannavad sajad miljonid inimesed.

Paljud inimesed ei pane tähelegi, et kannavad viirust, kuna vaevused puuduvad. Nõnda nakatatakse pahaaimamatult teisi inimesi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,566 korda, 1 külastust täna)