Soomlanna on üks esimesi naisi Saudi-Araabias, kes saab juhiloa

Soomlanna Laura Alho on üks esimesi naisi Saudi-Araabias ja väidetavalt lausa esimene eurooplanna, kes saab selles ranges islamiriigis autojuhiloa.

Kümmekond aastat Saudi-Araabias elanud soomlanna peab reisiblogi ja on abielus saudi mehega. Kodus peseb mees nõusid ja naine koristab tuba, vahendab Helsingin Sanomat.

Seda, et Laura on esimene eurooplanna, kes saab Saudi-Araabias juhiloa kuulis ta möödunud nädalal ametnike käest. Ta oli teinud edukalt eksami ja saanud kätte juhiloa.

Laura ootas juhiluba pikalt, ütles ta telefoni teel Tuneesiast, kus parasjagu perega puhkab.

Laura peab reisiblogi Blue Abaya ja on abielus saudi mehega. Ta kirjutas juhiloa taotlemisest ka oma blogis, et aidata teisi naisi. Sõitma pääseb ta 24. juunil, mil Saudi-Araabias lõppeb naiste juhtimiskeeld.

Saudi-Araabia oli seni maailmas ainus maa, kus oli naistel keelatud auto juhtimine. Veel maikuus peeti Saudi-Araabias kinni hulk aktiviste ja nende sõpru, kes olid teinud kampaaniat naiste juhtimiskeelu vastu ning naiste õiguste eest. Osa aktiviste on endiselt vangis ja neid süüdistatakse riigireetmises.

Saudi võimud hakkasid kohalikele naistele ja välismaalastele juhilube väljastama möödunud nädalal. Laura Alho ei pidanud minema autokooli, kuna tal juba oli Soome juhiluba. Ta pidi siiski läbima arstliku kontrolli, täitma veebis taotluse, hankima araabiakeelse tõlke olemasolevast juhiloast ja tegema sõidueksami.

Viis aastat kehtiv juhiluba maksab 200 riali ehk ligi 46 eurot ja 10 aastat kehtiv luba 400 riali ehk ligi 90 eurot. Sellele lisanduvad arstitõendi ja Soome juhiloa tõlkimise kulud.

Juhiloa saamine lihtsustab Laura enda elu, kuna kodulinnas Riadis on ühistransport kehvalt korraldatud ning metrood alles ehitatakse.

Naised on Saudi-Araabias autosõidu osas sõltuvad oma meestest või meestuttavatest. Rikkamad on omale palganud eraldi juhi. Takso ja Uberi puhul on probleemiks see, et juhid eksivad tihti ära.

Naiste puhul on juhiloa taotlemine sama kui meestel, aga kui nad satuvad õnnetusse, siis arutatakse asja eraldi naiste teenuskeskustes.

Laura Alho läks Saudi-Araabiasse elama 2008. aastal. Hooldusõena töötanud Laura tuli algul lühiajalist tööd tegema, aga armus ühte oma patsienti. Alho ja mees abiellusid ning neil on kaks last.

Erinevalt teistest saudi meestest osaleb Laura mees kodutöödel ja hoiab lapsi. Mees vastutab kodus nõude ja pesu pesemise eest, Alho koristab tuba. See on saudi mehe kohta väga haruldane, et ta vahetab lapsel mähkmeid nagu soome mees.

Saudi-Araabias on täisealistel naistel oma meeshooldaja, kellelt on vaja saada luba näiteks välismaale reisimisel. Hooldaja võib olla isa, abielumees, vend või enda poeg.

Alho sõnul on Saudi-Araabias elu viimase 10 aastaga palju muutunud ning naised on saanud juurde õigusi. Näiteks koosviibimistel on naised ja mehed samas ruumis. Naisi lastakse ka spordivõistlusi vaatama. Varem oli sugupooled kumbki oma territooriumil.

Naised on saanud võimaluse tööd teha. Varem olid ka pesupoodides meesmüüjad, aga nüüd on enamiku kaupluste kassapidajad naised. Riietumine on samuti lõdvem. Pealaest jalatallani naise keha katvat niqabi kantakse vaid konservatiivsemates piirkondades lõunas ja põhjas, aga suurlinnades nagu Riad, Jedda ja Damman on olukord teine. Seal näeb värvikaid abayosid (lohvakad kuni põlvedeni ulatuvad kleidid) ja paljud naised käivad palja peaga. Alho ise eelistab rätti ja suvel kerget heledat abayot.

Muutused Saudi-Araabias tulid pärast seda, kui kroonprints Muhammed bin Salman tuli möödunud aastal välja uuenduskavaga Visio 2030. Selle eesmärk on vähendada riigi sõltuvust naftatuludest ja mitmekesistada majandust. Sellega koos arendatakse eri teenuseid, turismi ja ajaveetmise võimalusi, et noorte saudide kulutatav raha jääks kodumaale. Riadis avati kevadel üle 35 aasta esimene kino. Lubatud on naiste treeningsaalid, varem tegutsesid need ilusalongide nime all. Naiste treeningsaalid on aga palju kallimad kui meestel ja seda saavad omale lubada vähesed.

Lisaks sõiduautodele saavad naised õiguse juhtida mootorrattaid ja veoautosid. Kui saabub oodatud päev 24. juuni, tahab Laura kohe rooli istuda ja asja ära proovida. Selle nimel on edasi lükatud isegi Soome reisi.

Suomalainen Laura Alho sai ajokortin Saudi-Arabiassa ensimmäisten naisten joukossa – aikoo hypätä auton rattiin heti, kun ajokielto kumotaan

Suomalainen Laura Alho yllättyi viime viikolla iloisesti liikenneviraston toimistossa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa. Alho sai kuulla virkailijalta, että hän on mahdollisesti ensimmäinen Saudi-Arabiassa ajokortin saanut eurooppalaisnainen. Alho oli juuri läpäissyt ajokokeen ja kädessä oli uunituore ajokortti. “Tuntui ihan uskomattoman hienolta saada kortti käteen. Tätä on odotettu”, Alho kertoi HS:lle puhelimitse Tunisiasta, jossa hän on parhaillaan lomailemassa perheensä kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 588 korda, 1 külastust täna)