Soome valitsus muudab töötute nn aktiivsusmudelit – toetust vähendatakse, kui inimene ise tööd ei otsi

Soome valitsus on muutmas palju kriitikat saanud nn aktiivsusmudelit ja edaspidi tahetakse teha nii, et toetust vähendatakse, kui inimene ise tööd ei otsi. Esimese eksimuse korral tehakse vaid märkus ja toetust ei kärbita.

Töötu peab tulevikus kandideerima vähemalt neljale kohale ühe kuu jooksul. Arvesse võetakse ka töötu enda olukord ja piirkondlik olukord, vahendab Taloussanomat.

Tööminister Jari Lindström ütles, et selleks et toetust saada, peab töötu ise tööd otsima. Oma tegevusest saab aru anda kord kuus interneti teel või mõnel muul kokku lepitud viisil.

See suurendab töötu enda vastutust töö leidmise eest. Toestust vähendatakse ainult siis, kui töötu pole kokku lepitud tegevusi teinud.

Kõigepealt tehakse töötule nõuete eiramise korral märkus, siis vähendatakse toetusi ja lõpuks määratakse tööle.

Uus kord peaks jõudma parlamenti sügisel, et see jõutaks vastu võtta veel enne valimisi kevadel. Uus kord on seotud sotsiaal- ja terviseteenuste reformiga, kuna töötu vajab ka sotsiaal- ja terviseteenuseid. Sotsiaal- ja tervisteenuste ehk nn sote reformi arutamine jätkub parlamendis samuti sügisel.

Hallitus esitteli aktiivimalli kakkosen: Töitä haettava itse, tai karenssi uhkaa

Hallitus kaavailee uudistuksia työttömyysturvan seuraamuksiin eli karensseihin. Työttömän pitäisi jatkossa hakea enintään neljää työmahdollisuutta kuukaudessa. Tässä otettaisiin huomioon työnhakijaan liittyvät syyt ja alueellinen työllisyystilanne. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi omatoimista työnhakua. Työllistymissuunnitelman toteuttamisesta raportoitaisiin kuukauden välein verkossa tai muulla sovitulla tavalla.

Kommentaarid
(Külastatud 136 korda, 1 külastust täna)