Soome väikseim, 92 elanikuga vald on kadumas

Ahvenamaal asuv 92 elanikuga Sottunga vald on kadumas – raha on otsas, inimesi pole ja koolis pole enam õpilasi.

Möödunud aastal oli Sottungas 92 elanikku, nende seas 35 pensionäri ja 2 koolilast. Valla eelarvest pool läheb vanurite ülalpidamiseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Ahvenamaal on käimas haldusreform, kus senise 16 valla asemel jääks tulevikus alles vaid neli. Muutused on aga tekitanud suurt vastuseisu. Vastuolijate argument on see, et Ahvenamaa praegune haldusjaotus on olnud muutumatu 700 aastat ja midagi pole häda olnud. teiselt poolt on Soome kaheksa kõige väiksemat valda just Ahvenamaal ja väikseim neist on Sottunga.

Varsti aga kaob Sottunga tõenäoliselt ära, nii nagu ka suuruselt järgmised Kökar ja Kumlinge. Plaani järgi ühendatakse väiksemad vallad 1600 elanikuga omavalitsuseks. See oleks rahvaarvult juba paljudest mandri-Soome valdadest suurem.

Sottunga on äärmuslik näide sellest, milleni viib elanikkonna vananemine. Elanike arv on vähenenud ja elanike vanus tõusnud. Veel kümme aastat tagasi oli 64-aastaste ja vanemate osakaal kümme protsendipunkti väiksem. 2012. aastal oli koolis 8 õpilast, nüüd ainult 2.

Lisaks omavalitsusele on Sottungas veel postkontor, kauplus, kirik, raamatukogu ja kool. Kaks õpilast käivad koolis vaid kahel päeval nädalas, muudel päevadel sõidetakse praamiga Föglösse.

Vanurid on koduhooldusel. Sottungas on praegu käsil 400 000 euro ELi toetusega sadama uuendamine, mis oleks võimatu, kui vald oleks mõne teisega varem liidetud.

Suomen pienin kunta on katoamassa – “Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

Ahvenanmaan saaristossa sijaitsevassa Sottungan kunnassa oli viime vuonna 92 asukasta, joista koululaisia on kaksi ja eläkeikäisiä 35. Budjetista puolet menee vanhusten hoitoon. Muu Ahvenanmaa käy kiivasta poliittista taistelua kuntauudistuksen tiimoilta, mutta Suomen pienin kunta ei enää taistele väistämätöntä vastaan. Sottungassa tiedetään, että yhdistyminen muihin kuntiin on vain ajan kysymys.

Kommentaarid
(Külastatud 296 korda, 1 külastust täna)