Soome sotsiaal- ja terviseteenuste reform lükati aasta võrra edasi

Soome valitsuses vaidlusi tekitanud sotsiaal- ja terviseteenuste ehk nn Sote reform lükati aasta võrra edasi 2021. aastasse.

Peaminister Juha Sipilä ütles juba varem, et reform lükkub edasi, kui põhimõtteid ei suudeta paika panna juulikuu lõpuks, vahendab Iltalehti.

Reformi ettevalmistajatel jääb veel palju tööd septembrisse, mis tähendabki, et reform lükkub aasta võrra edasi.

Sote reform kulgeb paralleelselt haldusreformiga ja selle peamine muutus võrreldes praegusega on selles, et sotsiaal- ja tervisteenused viiakse valla tasandilt üle loodavale maakondlikule tasandile. Valdadele jääb aga edasi vastutus lasteaedade, koolide, spordi ja kultuuri eest.

Soome haldusreformiga viiakse otsuste tegemise tasand üle valdadelt maakondadele, mis peaks tagama elanikele võrdsemad võimalused nii kaasarääkimise kui teenuste kättesaadavuse osas. Uue jaotuse järgi luuakse Soomes juurde veel üks omavalitsuse tasand: maakond. Luuakse 18 maakonda, kuhu valitakse valimiste teel esindajad. Maakonnad jagatakse omakorda 5 koostööpiirkonda. Inimestel on võimalus tulevikus avalikke teenuseid tellida eri maakondadest.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806262201035331_pi.shtml

Kommentaarid
(Külastatud 201 korda, 1 külastust täna)