Soome raport: Eesti hakkab alates 2021. aastast Euroopa Liidule peale maksma

Kui seni maksis Eesti Euroopa Liidu eelarvesse 1 euro ja sai sealt tagasi 4 eurot, siis alates 2021. aastast toetused järsult vähenevad ja Eesti hakkab Euroopa Liidule vähehaaval peale maksma.

Seni on Euroopa Liidu toetused moodustanud Eesti eelarvest ligi 10 protsenti. Nüüd aga toetused vähenevad märkimisväärselt ELi järgmise eelarveperioodi jooksul. Eesti rahandusministeeriumi arvestuse kohaselt vähenevad toetused 40 protsendi võrra. Eesti muutub alates 2021. aastast vähehaaval saajast maksjaks, vahendab Soome saatkonna raportile viidates tallinna24.ee.

Tallinna Soome saatkonna majandusnõuniku Hannu Arhinmäki sõnul pole Eesti arvutustes võetud arvesse Brexiti mõju. Toetuste vähenemine mõjutab eriti Eesti sotsiaalsektorit, transpordi- ja infrastruktuuriprojekte ning ettevõtlustoetusi.

Seda, et Eesti tahab järgneval eelarveperioodil olla isemajandav, ehk hakkama saada ilma toetusteta, on välja öelnud ka peaminister Jüri Ratas. Ühtlasi ilmutas Ratas valmidust panustada Eesti poolt Euroopa Liidu eelarvesse rohkem kui varem.

Eesti majanduse seisu peegeldav sisemajanduse koguprodukt jõudis 2017. aastal 75 protsendini Euroopa Liidu vastavast näitajast, 75 protsenti on ühtlasi piir, kus toetused hakkavad järsult vähenema.

Viron EU-tuet vähenevät huomattavasti vuodesta 2021 alkaen – Nettosaajasta tulee pikkuhiljaa nettomaksaja

Viron valtion budjetista EU-tukien osuus on 10 prosenttia. Tällä hetkellä Viro saa EU:lta jokaisesta maksamastaan eurosta neljä euroa takaisin. Nyt Viro on kuitenkin siirtymässä vähiten kehittyneestä EU-alueesta siirtymäalueeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että maan tuet vähenevät merkittävästi EU:n seuraavalla rahoituskaudella. Viron valtiovarainministeriö on arvioinut tukien vähenevän 40 prosenttia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,869 korda, 1 külastust täna)