Soome õnnetuste uurimiskeskus: Turu pussitamise põhjustajaks olid liiga aeglane varjupaigaprotsess ja vähene tähelepanu radikaliseerumisele

Soome õnnetuste uurimiskeskus OTKES sai valmis analüüsi Turu pussitamise kohta ja selle põhjusteks peetakse liiga aeglast varjupaigaprotsessi, liiga vähest tähelepanu radikaliseerumisele ja liiga aeglast infovahetust ametkondade vahel.

Uurimiskeskuse soovituste järgi tuleks varjupaigaprotsessi puudutavate otsuste ja nende kohta tehtud kaebuste menetlemise tähtaega lühendada. Liiga pikk ootamine tekitab inimestes ebakindlust ja loob eelduse radikaliseerumiseks. Oma enesehinnangu ja sihi kaotanud inimesed on kerge saak islamiäärmuslikele rühmitustele.

Lisaks oleks vaja parandada varjupaigataotlejate isiku ja vanuse tuvastamise meetodeid. Turu pussitaja ütles Soome saabudes vale nime ja vanuse ning see ei tulnud välja enne pussitamisi.

Lisaks tuleks varjupaigataotlejatele ja nende lähedastele luua nõuandeteenus, millega saaks ühendust võtta nii radikaliseerunud inimesed kui nende lähedased.

Turu pussitaja lähedased olid juba enam kui pool aastat varem teadlikud mehe radikaliseerumisest, aga neil polnud sellest kuhugi teada anda. Nõuandeteenus võiks töötada sotsiaalmeedias või telefoni teel.

Uuringust selgus ka see, et radikaliseerumist ennetav tegevus on Soomes korraldatud väga nõrgal tasemel. Politsei ja kaitsepolitsei tegevus tuleks samuti üle vaadata.

Uurimiskeskus soovitab parandada infovahetust ja koostööd eri ametkondade vahel. Nii näiteks pole Twitter piisav info edastamise kanal – ametkonnad jagasid nimelt pussitamise ajal infot Twitteri kaudu. Tõhusam meetod oleks info edastamine teatud asukohas asuvatele telefonidele sms-sõnumite ja äppide abil.

https://yle.fi/uutiset/3-10253173

Kommentaarid
(Külastatud 109 korda, 1 külastust täna)