Soome maksuamet tahab hakata koguma infot kõigi ostude kohta

Soome maksuamet tahab tulevikus hakata koguma infot kõigis ostude kohta, selleks tahetakse muuta jaekaubanduse ettevõtetele kohustuslikuks uut tüüpi kassasüsteemide kasutamine.

Kassasüsteem edastaks ostude kohta info kohe maksuametile. Uuendus tähendab seda, et maksuamet saab kohe info ostude kohta. See vähendab nn musta müüki ja varimajandust, vahendab Helsingin Sanomat.

Uuendus puudutab Soomes ligi 170 000 jaemüügi ettevõtet. See tähendab kõiki ettevõtteid, mis müüvad tarbijatele tooteid ja teenuseid.

Maksuameti töörühma arvestuse kohaselt maksab süsteemide uuendamine ettevõtjatele 122 miljonit eurot ja tooks täiendavat maksutulu 120-140 miljonit eurot aastas.

Vastav süsteem on juba kasutusel 15 Euroopa Liidu riigis, Põhjamaadest kasutavad seda Rootsi ja Norra. Taani ja Eesti on teinud samuti esimesi samme sellise süsteemi käivitamiseks. Eestis registreeritakse praegu kõik üle 1000-eurosed ostu-müügi tehingud.

Saksamaa on samuti muutmas kassasüsteeme, et sellist korda sisse viia. Austria käivitas selle süsteemi majutus- ja toitlustusettevõtetes. Seal oodatakse maksutulude suurenemist esimesel aastal 900 miljoni euro võrra.

Tegemist on ettevõtete asjaajamise digitaliseerimisega, mis peaks pikemas perspektiivis tähendama kokkuhoidu. Tulevikus kaovad kassasüsteemid ja kõik tehingud toimuvad veebis. Maksustamise ülalpidamine muutub samuti odavamaks.

Tulevikus näeb asi välja selline, et maksuamet annab ettevõtjale koodi või mobiilirakenduse, mille abil edastatakse info kõigi tehingute kohta otse maksuametisse. Kui võimalik, siis ei kaasne sellega ettevõtjale mingeid lisakulusid, mis omakorda kergendab väiksemate ettevõtete tegevust.

Näiteks kingsepp või turumüüja vajab edaspidi ainult mobiiltelefoni, millele maksuamet paigaldab tasuta rakenduse. Kviitung tehingu kohta läheb otse firma raamatupidamisse.

Maksuamet saab tehingute kohta vaid maksustamist puudutavat infot. Ostjate andmeid maksuamet omale ei saa.

Järgmisest aastast käivitub Soomes uus tuluregister, kus avaldatakse andmed maksukohuslaste palga ja pensioni kohta.

Verottaja haluaa kytkeä maksupäätteet suoraan verotukseen – suutarilla käynnistä tai pizzan myynnistä samantien tieto verohallintoon

Verohallinnon työryhmä esitti tällä viikolla pakolliseksi yrityksiin uudentyyppistä kassajärjestelmää, joka raportoisi myynnin suoraan verottajalle. Uudistus tarkoittaisi sitä, että Verohallinto saisi tiedon myynnistä heti kun se tapahtuu. Näin pimeä myynti olisi vaikeampaa, ja harmaa talous vähensi. Uudistus koskisi Suomessa noin 170 000 yritystä, joilla on kuluttajamyyntiä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,757 korda, 1 külastust täna)