Soome kohus mõistis Turu pussitaja eluks ajaks vangi – lisatud kohtu põhjendused

Soome kohus mõistis täna Turu pussitamises kahtlustatud mehe eluks ajaks vangi.

Kohus mõistis Abderrahman Bouanane süüdi kahes terroristlikus mõrvas ja kaheksas mõrvakatses, vahendab Yle.

Lisaks mõistis kohus ohvritele ja nende lähedastele välja kokku hüvitise summas 450 000 eurot. Kohtualusel tuleb kinni maksta ka ohvrite õigusabikulud.

Tegemist on Soome ajaloos esimese terrorismiga seotud süüdimõistva kohtuotsusega.

Bouanane hakkab karistust kandma Turu vanglas. Praegu pole veel teada, kas teo toimepanija tahab otsuse edasi kaevata. Kui otsus jõustub, on võimalik 12 aasta pärast taotleda karistuse kandmist tingimisi.

Varem on Soome kohtutes olnud kolmel korral menetluses terrorikuriteod, aga need kas pole leidnud tõendamist või on menetlus veel pooleli.

Kohus leidis otsuses, et teo toimepanija oli end pidanud Isise vaadete järgijaks ja nägi end kui jihadi sõdurit. Teo eesmärk oli külvata ühiskonnas hirmu.

Möödunud aasta augustis Turu kesklinnas toime pandud teod olid eriti jõhkrad ja julmad, mistõttu oli tegija süü tõendatud. Mees lahkus oma Kaarina korterist ja võttis kaasa kaks kööginuga. Eelneval ööl oli ta valmis kirjutanud manifesti, mille salvestas Turu kesklinnas ja laadis üles Telegrami veebi.

Kohtu veendumust lisas asjaolu, et tegija oli tunnistanud, et tahtis ohvritel pead otsast ära lõigata. Teo toimepanija naasmine ohvrite juurde ja tagaajamisest hoolimata jätkunud pussitamised Turu kesklinnas näitavad tegude äärmist külmaverelisust ja surma soovimist.

Marokost varjupaigataotlejana 23-aastaselt Soome saabunud Bouanane surmas möödunud aasta suvel Turu kesklinnas kaks naist ja vigastas veel kaheksat inimest. Politsei peatas mehe teolt, tulistades teda jalga. Kohus kestis kokku viis nädalat.

Mehele tehti juba varem kohtupsühhiaatriline ekspertiis, mis tunnistas mehe süüdivaks. See tähendab, et mees oli teo toimepanemise ajal täie mõistuse juures.

Kohtus vaieldi põhiliselt selle üle, kas tegemist oli terroriteoga või mitte. Süüdistaja pidas seda terroriteoks, kaitsja väitis, et tegemist oli tapmistega. Kuigi süüdistatav ise pidas oma tegu terroriteoks, väitis kaitsja, et nii see tegelikult polnud.

Kohus arvestas küll kaitsja seisukohtadega, aga ei nõustunud nendega.

https://yle.fi/uutiset/3-10256328

Kommentaarid
(Külastatud 307 korda, 1 külastust täna)