Soome Kela on mattumas toimetulekutoetuste laviini alla

Soome sotsiaalkindlustusamet Kela on mattumas toimetulekutoetuse taotluste laviini alla, kuna töötuse aktiivsusmudel ja kallis elamine on inimeste olukorda halvendanud.

Kui töötu ei täida aktiivsusmudeli nõudeid, siis tema toetuse summa väheneb ja sellevõrra tuleb talle maksta rohkem toimetulekutoetust. Kõrged elamiskulud ajavad inimesi samuti toimetulekutoetust taotlema, vahendab Yle.

Käesoleval kevadel on Kela saanud rekordarvu toimetulekutoetuse taotlusi. Käesoleval nädalal on aga taotlusi tulnud rohkem kui varem viimase pooleteise aasta jooksul, mil Kela on toimetulekutoetustega tegelenud.

Juunikuus on Kela saanud kümneid tuhandeid toimetulekutoetuse taotlusi, mida pole täpsemalt veel analüüsitud, aga kust paistab nn aktiivsusmudeli rakendumine. Kui aktiivsusmudeli tõttu töötutoetusi kärbitakse, siis taotletakse selle võrra rohkem toimetulekutoetust.

Taotluste põhjal ei saa samas öelda, et toimetulekutoetusi rohkem makstakse. Taotlustest ligi 40 protsenti lükatakse tagasi.

Toimetulekutoetust ajavad taotlema ka kõrged elamiskulud, seda eriti Helsingis, Espoos ja Vantaal. Toimetulekutoetus on enamasti eluasemetoetuse jätk, ehk kui eluasemetoetusest ei piisa, siis taotletakse veel juurde toimetulekutoetust.

Taotluste uputuse tõttu on taotluste läbivaatamine hakanud venima, samuti mõjutavad töötajate suvepuhkused. Küll aga lubab Kela kõik taotlused läbi vaadata nädala aja jooksul. Kiireloomulised taotlused suudetakse läbi vaadata rutem – koguni ühe päeva jooksul.

Kela hukkumassa toimeentulotukihakemuksiin – aktiivimalli ja kallis asuminen lisänneet hakemuksia ennätyksellisen paljon

Jos työtön ei täytä aktiivimallin ehtoja, työttömyyskorvaus pienenee, ja moni hakee toimeentulotukea Kelasta. Myös korkeat asumiskustannukset ajavat ihmisiä toimeentulotukiluukulle.

Kommentaarid
(Külastatud 369 korda, 1 külastust täna)