SISEINFO: Trump oli kirunud G7 kohtumisel NATO-t ja soovinud Krimmi liitmist Venemaaga

Kuu aega tagasi Kanadas toimunud G7 riikide kohtumine lõppes teadupärast USA ja Euroopa riikide tüliga. Nüüd on tulnud avalikuks, et USA president oli kohtumisel kirunud NATO-t ja soovinud Krimmi liitmist Venemaaga.

Juuni algul toimunud kohtumisel keeldus Trump alla kirjutamast ühispöördumisele, mistõttu ei tulnud sellest midagi välja. Ühtlasi sõimas Trump Kanada peaministrit Justin Trudeau’d, et too oli pöördumise teksti avalikuks teinud. Saksa kantsler Angela Merkel avaldas kohtumisest pildi, milles peegeldusid pinged.

Nüüd on lisaks selgunud, et Trump oli kohtumisel soovinud, et Krimm liidetaks Venemaaga, kuna kõik sealsed elanikud räägivad vene keelt, vahendab veebileht Axios.

Pärast seda oli Trump kirunud Saksamaad ja teisi Euroopa liitlasi, et nood panustavad liiga vähe kaitsevõimesse. „NATO on sama hull kui NAFTA,” oli Trump allikate väitel öelnud, „see on USA jaoks liiga kallis.”

Trump on varem nimetanud Põhja-Ameerika riikide USA, Kanada ja Mehhiko vabakaubandusliitu NAFTA-t ajaloo kõige kehvemaks moodustiseks, mille tingimused tuleb uuesti üle vaadata.

Euroopa allikad on kinnitanud, et see info vastab tõele. USA presidendi administratsioon pole ka midagi ümber lükanud.

President Trump kohtub juuli keskel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ja nüüd on USA liitlased Euroopas hirmul, et Trump lepib Putiniga kokku järeleandmistes. NATO peasekretär Jens Stoltenberg on avaldanud soovi, et Trump järgib NATO suuniseid.

Scoop: Trump’s private NATO trashing rattles allies

Behind the scenes: Trump made the comment after telling the G7 leaders that Crimea probably should belong to Russia because everyone there speaks Russian, the source added. Trump then went on his usual riff about Germany not paying its fair share of defense spending, said the Europeans weren’t paying enough and that the U.S.

Kommentaarid
(Külastatud 161 korda, 1 külastust täna)