Selline on seadus: meeste juuksur peab lõikama ka naiste juukseid

Paljud naised tahaks käia meeste juuksuris, et odavalt kümneka eest oma juuksed seal lõigatud saada. Ja tegelikult on neil selleks täielik õigus.

Nimelt ei saa juuksur omale valida kliente soo põhjal. See tähendab, et meeste juuksur peab teenindama ka naisi, vahendab Yle.

Meestele suunatud juuksuritöökodasid tekib Soome nagu seeni pärast vihma. Meeste lõikuste hind on mõne viimase aastaga langenud kolmandiku võrra. Paljud juuksurid lõikavad meestel juukseid kümneka eest ja annavad selle kohta isegi tšeki.

Madal hind toob meeste juuksurisse ka naisi. Klientide kogemus näitab, et osa juuksureid keeldub naisi teenindamast, osa lõikab naistel juukseid vastumeelselt või võtab naise jutule siis, kui mehi pole järjekorras ootamas.

Soome võrdõigusvoliniku büroo inspektor Miko Lempinen aga sõnab, et naiste teenindamisest keeldumine tähendab seaduses lubamatut naiste tõrjumist. Selle järgi ei tohi juuksur omale soo järgi kliente valida.

Valikuvõimalus võib olla näiteks selline, et keskendutakse ainult habeme ajamisele või siis juuste lõikamisele, aga teenust tuleb pakkuda kõigile olenemata soost. Naiste juuste lõikamisest keelduvalt juuksurilt võidakse välja mõista hüvitis naise kasuks, keda keelduti teenindamast.

Seaduse järgi ei tohi juuksur teha vahet meeste ja naiste juuste lõikustel. Seetõttu tuleb ka hinnakirjas välja panna „juuste lõikus”. See tähendab, et odav juuksur peab olema odav ka naiste jaoks. Hind peab sõltuma pakutavatest teenustest, mitte sugupoolest. Kui naise juukseid lõigatakse sama kiiresti, samade vahenditega ja samu oskusi kasutades, siis peab hind olema võrdne. Sama käib ka näiteks laste kohta.

Sama käib ka naistejuuksurite kohta – kui naiste juuksuri toolile istub mees ja palub soengut, siis tuleb talle see teha.

Tämä on laki: parturin leikattava myös naisten hiukset – naisasiakkaista kieltäytyvä “kympin” parturi voi joutua maksumieheksi

Osa miehille suunnatusta parturiliikkeistä leikkaa hiuksia niin halvalla, että naisetkin haluaisivat tasauttaa siellä latvat. Ja siihen heillä on täysi oikeus.

Kommentaarid
(Külastatud 848 korda, 1 külastust täna)