Rootsi hakkab kärpima pensionide maksmist välismaale, sama võib teha Soome

Rootsi hakkab kärpima välismaale elama läinud pensionäridele pensionide maksmist. Esialgu kavatsetakse lõpetada täiendava garantiipensioni maksmine. Soomes on ohus ligi 17 000 Rootsist saabunud soomlase pensionid.

Rootsis kaalutakse praegu Soome elama läinud pensionäridele pensioni maksmise lõpetamist. Euroopa Liidu kohus on teinud otsuse, mis annab Rootsile õiguse loobuda välismaale pensioni maksmisest. Praeguse seisuga makstakse Soome elama tulnutele pensionid välja kuni 2019. aasta lõpuni, vahendab Yle.

Kärbe puudutab nn rahvapensioni osa (Rootsis garantiipension), mida makstakse lisaks tööpensionile, kui inimese välja teenitud tööpension on väiksem kui ette nähtud miinimum. Tööpensioni muudatus veel ei puuduta.

Asja arutatakse praegu Rootsi kõrgeimas kohtus ja seal on see seotud ühe Poola töötaja kohtuasjaga.

Kui Rootsis otsustab rahva- ehk garantiipensioni välismaale maksmise lõpetada, siis talitab arvatavasti samamoodi ka Soome. Praegu jälgitakse Soome sotsiaalkindlustusametis Kela toimuvat väga tähelepanelikult. Kelas oodatakse ja vaadatakse, kuidas Rootsi käitub. Praegu makstakse pensioni välismaale nagu enne.

Soomest makstakse rahvapensioni välismaale 35 000 inimesele ja summa on 53,7 miljonit eurot aastas. Rahvapensioni makstakse täielikult riigieelarvest.

Kommentaarid
(Külastatud 1,111 korda, 1 külastust täna)