Nüüd puust ja punaseks: Soomes on kasulikum olla töötu, kui käia tööl 1600-eurose palga eest

Soomes on Terviseamet ja Me-sihtasutus loonud toetuste kalkulaatori, millest selgub, et kahe lapsega perel on kasulikum olla töötu, kui käia tööl 1600-eurose palga eest.

Toetuste kalkulaatorit saab vaadata eraldi kodulehel või Helsingin Sanomate veebis. Kalkulaatori kasutamine on küllalt lihtne: sinna saab sisestada oma pere ja elukoha tüübi ning sissetuleku ja see arvutab välja, kui suured on toetused ja maksud, seda mitmekümne aasta lõikes.

Mis aga kalkulaatorist selgelt välja tuleb, on see, et Soomes pole mõtet väikse, 1600-eurose palga eest üldse tööl käia. Näiteks kui kahe lapsega pere mõlemad vanemad käivad tööl palgaga 1600 eurot, siis on nende kättesaadav raha väiksem kui siis, kui nad tööl ei käi. Arvestatud on seda, et pere eluaseme üür on 1200 eurot kuus. Kui vanemad käivad tööl, jääb perel kätte igas kuus 1427 eurot, kui vanemad tööl ei käi, jääb kätte 1984 eurot.

Üksiku töötu inimese puhul jääb töötuna kätte kuus 547 eurot, 1500-eurose palga puhul aga 880 eurot, mis tähendab, et tööl käies saab kätte vaid 333 eurot rohkem. Arvestatud on eluaseme kuu üüriga 600 eurot.

Kui üksikvanem jääb Soomes lapsega koju, siis pole suurt vahet, kas ta on käinud varem tööl või mitte – kätte saab lapsega koju jäädes ikka samapalju – ligi 900 eurot. Arvestatud on eluaseme kuuüüriga 700 eurot.

Kõige suurem erinevus lihtsalt kodus olemise ja tööl käimise vahel on pensionäridel. Soomes on garanteeritud pension 1157 eurot kuus, aga sellest läheb maha üür 600 eurot, lisandub eluasemetoetus 319 eurot ja kätte jääb 787 eurot. Kui pensionär käib tööl palgaga 1500 eurot, siis jääb kätte 1533 eurot.

Me-sihtasutus on 2015. aastal loodud asutus, mis tegeleb Soomes laste, noorte ja perede tõrjutuse ja ebavõrdsuse vähendamisega ning mille alusepanijad on Supercelli müügiga miljonärideks saanud Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

http://data.mesaatio.fi/tulolaskuri/

Kommentaarid
(Külastatud 1,984 korda, 1 külastust täna)