Kas teadsid? Firma Apple loojad alustasid häkkeritena

Nii nagu paljud teised arvutigurud, alustasid ka firma Apple loojad Steve Jobs ja Steve Wozniak häkkeritena.

1960ndatel aastatel, kui Jobs ja Wozniak olid noored, siis arvuteid veel ei olnud, aga kasutusele võeti toonvalimisega telefonid, mis kasutasid algelisi helisagedustel põhinevaid koode. Maailma esimene häkker oli Jobsi ja Wozniaki suur iidol, endine USA õhujõudude elektritehnik John Draper, kes õppis telefone ära petma ja tasuta kaugekõnesid võtma. Draper töötas välja nn sinise kasti, mida müüdi mustal turul ja mille vahendamisega tegelesid nii Jobs kui Wozniak.

Häkkimine oli toona nii lihtne, et selleks piisas maisihelveste pakkidesse pandud mänguvilest. Tuli välja, et vile toon 2600 hertsi oli täpselt sama, millega kontrolliti kaugekõnede valimist. Nõnda oli võimalik luua omale vaba ühendus ja ilma tasu maksmata helistada kuhu iganes maailmas. Seda võtet kasutati väga laialdaselt veel 1990ndate alguses Ida-Euroopas. Hiljem süsteeme uuendati ja pelgalt vilega enam tasuta helistamise võimalust polnud.

Draper pandi USAs vangi, aga Jobs ja Wozniak pääsesid, kuna väitsid, et ei teeninud oma tegevusega mingit tulu. Poisid tegid niisama nalja. Wozniak oli näiteks võtnud ühendust Vatikaniga ja väitnud, et on USA välisminister Henry Kissinger, tehes järgi Kissingeri saksa aktsenti, ja et soovib rääkida paavsti endaga. Paavstiga Wozniak ühendust ei saanud, kuna paavst magas.

Väidetavalt pani just kohtumine Draperiga ja telefonide häkkimine aluse Jobsi ja Wozniaki ettevõttele Apple Computer. Esimene programmeerija oli just toosama häkker John Draper, kes vanglas olles töötas välja maailma esimese tekstitöötlusprogrammi ja tulemüüri, vahendab Kauppalehti.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/maailman-ensimmainen-hakkeri-murtautui-linjoille-muropaketin-lahjapillilla/9q8LuqJm?ref=iltalehti:4207&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi&_ga=2.118030976.860450247.1529869330-1380298501.1413488549

Kommentaarid
(Külastatud 288 korda, 1 külastust täna)