Helsingi ligidale puuritud sügavatest aukudest kostab pauke

Helsingi piirkonda puuritud ligi 6 kilomeetri sügavatest aukudest kostab tugevaid pauke. Neid on kuulda Munkkiniemis, Lauttasaaris ja Tapiolas, aga mitte Helsingi kesklinnas.

Pauke hakkas kostma pärast seda, kui Otaniemis asuvatesse aukudesse hakati pumpama vett. Geotermilist jaama rajav St1 Deep Heat jätkab vee pumpamist veel kahe nädala jooksul, vahendab Helsingin Sanomat.

Ettevõte jälgib vee pumpamist mitmel moel, aga heli ei salvestata, ei kaljusügavuses ega maa peal.

Üks paukude põhjus võib olla liiga õhuke maapind. Helsingis ulatub paljudes kohtades kalju otse maapinnale ja majad on ehitatud kalju peale. Kui kaljudes on mõni lõhe, siis kajab sealt heli vastu. Seda võib võrrelda äiksega, mis kostub madalasagedusliku mürinana.

St1 projekt tekitab maa sees väikseid värinaid magnituudiga 1,8 palli.

Eesmärk on soojendada süvikusse pumbatud vesi üles kuni 120 kraadini. Soojendatud vett kasutatakse Espoo kortermajade kütmiseks. Hiljem, kui projekt töösse rakendatakse, siis hääled kaovad.

Suomen syvimmästä reiästä kuuluva paukahtelu ja murina jatkuu vielä viikkoja Helsingin seudulla – kovimmin äänet kuuluvat kalliolle rakennetuihin taloihin

Veden pumppaus Suomen syvimpään reikään Otaniemessä aiheuttaa vielä parin viikon ajan odottamattomia ääniä pääkaupunkiseudulla. Geotermistä laitosta rakentava St1 Deep Heat jatkaa veden koepumppauksia vielä kaksi ja puoli viikkoa. HS kertoi pumppauksen aiheuttamista äänihavainnoista Helsingin Munkkiniemessä viime viikolla. Yhtiö tarkkailee vedenpumppauksen seurauksia monin tavoin, mutta ääniä se ei tallenna, ei kallioperän syvyyksissä eikä maan pinnalla.

Kommentaarid
(Külastatud 770 korda, 1 külastust täna)