Elisa avas Soomes maailma esimese 5G mobiilivõrgu, esimene kõne tehti Eestisse

Mobiilsidefirma Elisa avas kolmapäeval maailma esimese kommertsliku 5G-võrgu. Esimese 5G-kõne kõne võttis Soome transpordi- ja kommunikatsiooniminister Anne Berner oma Eesti kolleegile, majandus- ja taristuminister Kadri Simsonile.

Soome valitsus on valmis andma esimesed 5G load välja sügisel ning sellega on Soome üks esimesi maid maailmas, kus 5G tööle hakkab, vahendab Yle.

Ka teised operaatorid, näiteks Telia on lubanud avada 5G võrgu veel käesoleval aastal.

5G võimaldab kasutajatele palju kiiremat andmeedastust, väiksemaid viivitusi ja suurema hulga seadmete ühendamist võrku.

Esimesed 5G telefonid peaks tuluma turule juba järgmisel aastal, aga peamiselt 2020. aastal. Telefonide hinnad arvatavalt tõusevad. 5G võrk pole seotud konkreetse seadmega ja see annab eelise pilveteenuseid pakkuvate ettevõtetele nagu Facebook, Google ja Amazon.

Soome sideameti info kohaselt pannakse 5G sagedused oksjonile veel tänavu ja tõenäoliselt tuleb operaatoreid rohkem kui kolm. Väike operaatorite arv takistab Soomes mobiilside arengut.

Euroopa Liidus on võetud samuti sihiks kiire interneti arendamine ja 2025. aastaks peaks kõigil elanikel olema võimalus liituda vähemalt 100 Mbit/s kiirusega võrguga. 5G võrk peaks selleks ajaks olema saadaval kõigis linnades. 5G võrku saavad operaatorid kasutada 20 aastat.

https://yle.fi/uutiset/3-10277546

Kommentaarid
(Külastatud 327 korda, 1 külastust täna)