Vatitikud, plastmasskahvlid ja joogikõrred jäävad ajalukku – Euroopa Liit tahab keelata ühekordse kasutusega plastikud

Tulevikus tuleb sünnipäeval läbi ajada ilma plastikust joogikõrteta ning grillvorste ei saa süüa plastmasskahvliga – nimelt tahab Euroopa Komisjon keelustada kõik ühekordse kasutusega plastmasstooted.

Euroopa Komisjon põhjendab otsust sellega, et enamus loodusesse sattuvatest plastikutest on ühekordse kasutusega tooted. Käesoleval nädalal avalikustatud eelnõuga soovitakse vähendada keskkonda sattuvate plastmasstoodete hulka, vahendab Yle.

Euroopa Liit on maailmas üks suuremaid saastajaid ja näiteks Hiina pole enam nõus vastu võtma Euroopa prügi. Euroopa Komisjon võttis jaanuaris vastu plastijäätmete strateegia, mille kohaselt peavad 2030. aastaks olema kõik kilekotid korduvkasutusega. Euroopas toodetakse igal aastal 25 miljonit tonni plastijäätmeid, neist on taaskasutuses alla 30 protsendi.

Euroopa Komisjoni soov on muuta taaskasutus ettevõtetele tasuvamaks, vähendada platsijäätmete hulka ja lõpetada merede prügistamine. Plastikeeld soodustab uusi investeeringuid ja uute innovatiivsete materjalide kasutust. Plastikust valmistatud ühekordsetele toodetele pannakse peale tootja vastutus ning taaskasutust hakatakse nõudma ka plastpudelitele.

Käesoleval nädalal tuli teade, et Euroopa Komisjon tahab kehtestada plastikumaksu. Selle abil kavatsetakse täita Suurbritannia lahkumisest tekkivat eelarveauku. Lisaks loob see Euroopa Komisjoni hinnangul 200 000 uut töökohta.

Euroopa on sunnitud oma prügiga midagi ette võtma, sest Hiina pole nõus enam olema Euroopa plasttoodete prügimägi. Seni on Hiinasse veetud ligi pool Euroopa plastijäätmetest. Aastavahetusel keelustas Hiina plastijäätmete toomise välismaalt.

Euroopa Komisjon soovitab kasutada asendavaid tooteid, näiteks papist joogikõrsi, puidust kahvleid ja biolagunevaid vatitikke. Suurbritannia kaubandusketid vahetasid plastist vatitikud papist toodete vastu juba 2017. aastal. Ainuüksi see samm vähendab plastijäätmete hulka Suurbritannias 320 tonni võrra.

Pumpulipuikot, muovihaarukat ja pillit historiaan – EU:n komissio aikoo kieltää kertakäyttömuovit

Valtaosa rannoilta löytyvästä muoviroskasta on kertakäyttöisiä muovituotteita.

Kommentaarid
(Külastatud 674 korda, 1 külastust täna)