Vahemere dieet on surnud – piirkonna lapsed on Euroopa kõige rasvunumad

Kuidas teile tunduvad oliiviõli, puu- ja juurviljad ning kala? Tervislik, eksole. Varem on Vahemere dieeti peetud tervislikuks, aga kõigele vaatamata on selle piirkonna lapsed Euroopas kõige paksemad.

Lapsi silmas pidades on Vehemere dieet surnud. Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO uuringu põhjal on Kreeka, Itaalia ja Hispaania laste ülekaal murettekitav. Rootsi lapsed söövad rohkem kala, oliiviõli ja tomateid kui lõunaeurooplased. Näiteks Kreekas on 41 protsenti 11-aastastest poistest ja 24 protsenti samaealistest tüdrukutest ülekaalus või rasvunud. Küprosel on lausa 43 protsenti 9-aastastest poistest ja tüdrukutest ülekaalus või rasvunud, vahendab The Guardian.

Vahemeremaades on maiused, kiirtoit ja magustatud joogid asendanud tavapärase Vahemere dieedi, mis koosneb puu- ja juurviljadest, kalast ja oliiviõlist.

Vahemere dieet on Vahemeremaade laste jaoks kadunud, ütles dr Joao Breda Viinis toimunud Euroopa rasvumise-alasel kongressil. Tema sõnul Vahemere dieeti enam pole. Või õigemini on need, kes järgivad vahemere dieeti Rootsi lapsed. Vahemere dieet on kadunud ja see tuleb uuesti avastada.

Lõuna-Euroopa lapsed söövad väga vähe puu- ja juurvilju, aga joovad palju magustatud jooke. Nad söövad snäkke ja maiuseid. Nad tarbivad toidus liiga palju soola, suhkrut ja rasva. Ja liiguvad väga vähe. Vähene füüsiline aktiivsus on Lõuna-Euroopas väga suur probleem.

Kõige vähem on ülekaalulisi lapsi Tadžikis, Usbekis ja Kasahhis, aga sealgi on lapsed minemas üle „lääne dieedile”, mis tähendab ülekaalu kasvamist. Tadžiki lapsed tarvitavad juba suurtes kogustes magustatud jooke.

Kõige vähem on ülekaalulisi lapsi lisaks Rootsile veel Prantsusmaal, Norras, Iirimaal, Lätis ja Taanis.

Hea uudis on see, et Vahemeremaad teadvustavad probleemi ja ülekaaluliste laste arv on hakanud kahanema. Vähemalt kolm neljandikku lastest sööb Itaalias puuvilja kas iga päev või peaaegu iga päev.

https://www.theguardian.com/society/2018/may/24/the-mediterranean-diet-is-gone-regions-children-are-fattest-in-europe

Kommentaarid
(Külastatud 326 korda, 1 külastust täna)